Denník N

Technologická vojna je nebezpečnejšia ako tá obchodná

Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto - TASR/AP
Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto – TASR/AP

Američania sa obávajú Huawei. Má to svoju logiku, no namiesto zostavovania čiernych zoznamov by sa mali radšej snažiť, aby dokázali Číne konkurovať.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Slovné spojenie Sputnik moment v angličtine označuje prekvapenie Američanov z toho, že sa Sovietom podarilo vystreliť do vesmíru prvú umelú obežnicu zeme. Mnohí z nás čakajú na podobný moment, keď výzva, ktorá tentoraz príde z Číny, prinúti Američanov, aby sa opäť dali dokopy a hľadali na ňu odpoveď. Tá chvíľa je už možno tu, lenže všetko sa to deje akosi naopak – nie vo Washingtone, ale v Pekingu. Rozhodnutie administratívy prezidenta Donalda Trumpa dať siedmu najväčšiu technologickú spoločnosť sveta Huawei na čiernu listinu totiž môže predstavovať Sputnik moment s potenciálnymi seizmickými následkami pre Čínu.

Na ceste k bipolárnemu svetu

Prezidentská administratíva ponechala v rámci čiernej listiny aj isté dočasné výnimky, no zdá sa, že Huawei aj tak stratí kľúčový hardvér aj softvér, na ktorý sa spolieha pri výrobe svojich mobilných telefónov a s nimi súvisiacich technológií. Tento krok sa dá interpretovať len tak, že ide o pokus americkej vlády zlikvidovať firmu, ktorá je dnes už druhým najväčším svetovým výrobcom smartfónov.

Číňania sa na tento krok budú pozerať ako na bod obratu. Ak dokáže Washington odrezať Čínu od amerických technológií, Čína bude nútená vybudovať svoju vlastnú technológiu od základov po strechu. Huawei tento moment očakával a už nejaký čas vyvíja svoj vlastný operačný systém, ktorý nie je závislý od amerických spoločností a ktorý by mohol byť hotový už do konca tohto roku. (Tu však treba poznamenať, že strata čipov od ARM je pre čínsku firmu v skutočnosti omnoho ťažšia strata, pretože vyrábať si vlastne čipy by bolo extrémne náročné.) Keď dnes človek vidí čínske technologické schopnosti, je ľahké predstaviť, ako bude krajina pri odpovedi na túto výzvu ďalej rásť.

Možno sa v rámci digitálnych technológií blížime k bipolárnemu svetu s dvomi ekosystémami oddelenými vysokým múrom: k americkému a k čínskemu. Toto rozdelenie podkope otvorenú svetovú ekonomiku, vysokú úroveň vzájomnej závislosti i cezhraničné investície a dodávateľské reťazce, ktoré dnes charakterizujú globálnu ekonomiku. Predtým, než sa vydáme na túto cestu, by sa mali USA uistiť, že majú po ruke tú najšikovnejšiu stratégiu, ktorú by vo vzťahu k Číne mohli použiť.

Buďme radšej konkurencieschopní

Po prvé, Trumpova administratíva by si mala vyjasniť princípy, na základe ktorých bude obhajovať svoj trest pre Huawei. Zatiaľ poskytuje dôkazy len veľmi neochotne, pravdepodobne preto, že sú tajné. No i tak musí pomôcť svetu porozumieť, že jej kontroverzný krok neznamená len jednoduché zablokovanie úspešnej zahraničnej firmy, ale že ide o akt, ktorý ochráni bezpečnosť vládnych sietí a súkromie jednotlivcov. Britská vláda prišla k záveru, že môže používať technológie Huawei dovtedy, kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Huawei

Komentáre

Teraz najčítanejšie