Denník N

Ďalších dvadsať rokov bude ešte neistejších ako tých uplynulých

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kým Blízky východ zostáva v takom zlom stave ako doteraz, zvyšok Ázie stále bohatne a stáva sa centrom medzinárodnej politiky. A k tomu treba pridať stále väčšiu nestabilitu sveta.

Toto je môj stý komentár pre Project Syndicate. Ten prvý vyšiel pred takmer dvadsiatimi rokmi. To je dobrá príležitosť obzrieť sa späť a uvažovať nad tým, ako sa za posledné dve dekády svet zmenil a kam zrejme smeruje.

Blízky východ

Spomedzi všetkých tém vyčnievajú najmä tri. Prvou je Blízky východ a otázka, akú mieru pozornosti si získal v médiách. Spočítajme si to: Ide o región, v ktorom žije asi šesť percent svetovej populácie, no napriek obrovskému ropnému bohatstvu vytvára len päť percent svetového bohatstva. No pre neustále konflikty, terorizmus a utečencov zaberá väčší mediálny priestor.

Niektorí ľudia vinia za blízkovýchodné problémy európske koloniálne mocnosti. Táto doba je už príliš vzdialená, aby vysvetľovala ešte aj dnešné zlyhania. To však nič nemení na tom, že v posledných dvoch desaťročiach cudzinci tamojšiu situáciu zhoršili, či už tým, čo urobili (americká invázia do Iraku v roku 2003, intervencia NATO v Líbyi či ruský zásah v Sýrii), alebo aj tým, čo neurobili.

Myslím na americkú neochotu konať v Sýrii aj po tom, ako tamojšia vláda nedbala na varovanie a použila chemické zbrane. Hoci bol nápad so zásahom v Líbyi pomýlený, keď už prebehol, bolo na USA a na ich európskych partneroch, aby po Kaddáfího odstavení vyvinuli snahu krajinu stabilizovať.

Leví podiel zodpovednosti za otrasnú situáciu na Blízkom východe však nesú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie