Denník N

Quentin Tarantino rozpráva o svete, ktorým vibruje aj zlo

Foto - Dominique Charriau/WireImage
Foto – Dominique Charriau/WireImage

Film Vtedy v Hollywoode vyvolal rozruch ešte pred festivalom, pretože skalní priaznivci Tarantina vyvolali okolo snímky masovú hystériu.

Štvrťstoročie ubehlo od premiéry filmu Pulp Fiction v Cannes, za ktorý režisér Quentin Tarantino získal Zlatú palmu. Desať rokov ubehlo od premiéry Nehanebných bastardov, tiež v Cannes.

Zlatá palma pre vtedy neznámeho filmára zmenila Tarantinovi filmársky život, ako podotkol. Ocenenie filmu posunulo žánrové hranice násilia vo filme – odvtedy sa začalo vnímať ako hra. A od tej doby sa tiež diskutuje, či na náraste násilia vo svete nemá podiel aj toto „hranie“, teda virtuálne násilie, ktoré sa všeobecne prijíma ako výrazová norma.

Globálni teroristi dobre vedia, čo to je „vražda ako z Tarantina“, lebo Tarantino je globálny fenomén a ak v jeho filme tečie krv, tak je to globálna legitimizácia zla, aj keď to sám režisér tak nezamýšľal.

Film Vtedy v Hollywoode (Once Upon A Time … In Hollywood) vyvolal rozruch ešte pred festivalom, pretože skalní priaznivci Tarantina vyvolali okolo snímky masovú hystériu. Film bol do súťaže prijatý na poslednú chvíľu, stále nebol dokončený, nikto nevedel, či vôbec pôjde.

Festival považuje Quentina Tarantina za jedného z najdôležitejších režisérov svojej generácie, takže je rád, že Tarantino sa v Cannes nakoniec so svojím filmom objavil. A Tarantino mal odvahu, že súhlasil s uvedením v súťaži (významní americkí filmári chcú byť v Cannes väčšinou v hlavnom programe mimo súťaže). A ako prídavok prišiel s dvoma superhviezdami – Leonardom DiCapriom a Bradom Pittom, ktorí majú vo filme hlavné úlohy.

Na rozdiel od Pulp Fiction je Vtedy v Hollywoode menej monumentálny. Ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie