Denník N

Úspešný šéf IT firmy má plné zuby korupcie: Vopred vyhraté tendre si strčte

Obrázok z blogu Michala Trubana.
Obrázok z blogu Michala Trubana.

Michal Truban z Websupportu opisuje, ako mu ponúkali úspech v štátnom tendri. Problém je práve v tom, že ľudia mlčia, vysvetľuje, prečo nemôže mlčať on.

Má 82-tisíc zákazníkov, 45 zamestnancov a patrí k najúspešnejším IT podnikateľom na Slovensku. Nechce už mlčať. Šéf firmy Websupport Michal Truban volá do boja proti korupcii. Výzvu spísal na svojom blogu v texte Vopred vyhrané tendre si strčte.

„V poslednom čase nás viackrát oslovili, aby sme sa zúčastnili tendra (výberového konania), ktorý je vopred vyhraný. Spolu si dohodneme pre nás veľmi výhodnú cenu a o úspech sa postarajú ‚oni‘. Neskôr nám ‚oni‘ vyfakturujú províziu. Kto by nechcel ľahko zarobiť?“ Tak sa začína jeho blogový článok.

V opise ponúk nie je konkrétny, no zjavne ide o štátne IT zakázky. Pridáva aj graf RTVS, podľa ktorého z veľkých IT zákaziek z eurofondov dokázal štát za deväť rokov dokončiť iba dve.

truban
Michal Truban. Foto – Wopss.sk/ Michal Lukáč

Michal Truban píše, že ponuky na pomoc v tendroch dostal od úplne neznámych ľudí. „Neboli to kamoši alebo dlhoroční obchodní partneri. A neboli to ani veľké ryby na vrchole reťazca. A neoslovovali nás šifrovanými správami. Prišli na regulérne obchodné stretnutie, napísali maily.“ Hovorí, že všetky takéto pokusy oznámil polícii a odporúča to aj ostatným.

Vyzýva ľudí, aby sa tiež postavili proti korupcii – píšte, hovorte o tom a všetkým povedzte, že vy tak nežijete, vyzýva ľudí.

Aj Denník N písal o viacerých podozrivých IT zákazkách. V tejto oblasti sa od minulého roka dobre darí napríklad aj firme Juraja Širokého bit-Studio. V štátnych tendroch, a medzi nimi aj v IT zákazkách, sa darí aj ďalšiemu podnikateľovi Jozefovi Brhelovi, ktorého tiež označujú za mecenáša Smeru. Zákazky mu spočítal .týždeň a vyšlo mu štvrť miliardy eur.

Za chyby v IT zákazkách dokonca Slovensku hrozí, že príde o sto miliónov eur z eurofondov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie