Denník N

Líder víťaznej kandidátky Šimečka: Ľudí už nudilo, že si politici robia z Bruselu fackovacieho panáka

Michal Šimečka z PS patrí k politikom, ktorí sa najhlasnejšie zastávajú Európskej únie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka z PS patrí k politikom, ktorí sa najhlasnejšie zastávajú Európskej únie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Voľby priniesli dva odkazy: Slovákom záleží na budúcnosti v EÚ a zásadne nedôverujú stranám vládnej koalície, vraví líder kandidátky Progresívneho Slovenska a Spolu Michal Šimečka.

Podľa predbežných výsledkov koalícia PS a Spolu vyhrala eurovoľby – máte 20 percent, štyri mandáty a takmer 200-tisíc hlasov. Ste prekvapený?

Som prekvapený. V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli. A, samozrejme, tým, ktorí volili našu koalíciu – je to pre nás nesmierny záväzok. Ľudia ocenili, že sme povýšili spoločný záujem nad naše egá a dokázali sme sa spojiť.

Čakali ste menej?

Keď sme vo februári ohlasovali spoločnú kandidátku, dali sme si relatívne skromne ambíciu získať dvojciferný výsledok. Takéto víťazstvo sme neočakávali. Na druhej strane sme do kampane dali všetko. Brali sme to vážne, v uliciach sme mali stovky dobrovoľníkov a boli sme tam celé týždne a mesiace. Po čase sme začínali cítiť, že ľudia na naše posolstvá reagujú. To nám dodávalo optimizmus, ale výsledok nás aj tak zaskočil. Berieme to ako obrovskú zodpovednosť do budúcna.

Prvé čiastkové výsledky ukazujú, že koalíciu potiahla Bratislava, ale slušné výsledky ste získavali aj v mnohých iných regiónoch. Cítili ste to už v kampani?

Ak oficiálne výsledky tieto odhady potvrdia, bude to mimoriadne dobrá správa. Niečo podobné bolo vidieť aj v prezidentských voľbách – Zuzana Čaputová tiež víťazila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie