Denník N

Voľby ukázali prázdnotu SNS. Nevýrazný Paška dopadol horšie než za Slotu

Jaroslav Paška sa na rozdiel od Slotových čias do europarlamentu nedostane. Foto - FB Jaroslava Pašku
Jaroslav Paška sa na rozdiel od Slotových čias do europarlamentu nedostane. Foto – FB Jaroslava Pašku

SNS skúšala viaceré chytľavé témy, ale skončila až ôsma. Stavila na skúseného, ale nevýrazného Jaroslava Pašku, ktorý v strane plynulo preplával všetkými jej obdobiami.

SNS a jej jednotka v eurovoľbách Jaroslav Paška vyskúšali azda všetko, aby tento víkend uspeli. Začiatkom marca sa poslanec Paška profiloval ako hlasný odporca vojenskej spolupráce s USA, dokonca si vymýšľal, že Estónsko dnes ľutuje, že to robí. Naskočil aj na ďalšiu obľúbenú tému sociálnych sietí a bol motorom odmietnutia Istanbulského dohovoru, ktorý vykresľoval ako ohrozenie manželstva muža a ženy.

Predseda strany Andrej Danko ho v televíznych debatách a príspevkoch nechával komentovať brexit, školstvo, konflikt na Ukrajine i hokejové dresy. Bol tvárou SNS na bilbordoch, v propagácii mu pomáhali dezinformačné médiá silné na sociálnych sieťach. Na Facebooku vyťahoval migráciu, hovoril, ako musia voliči povedať „rázne dosť bruselským eurohujerom“. Nepomohlo.

Paška nezopakuje svoj úspech z roku 2009, keď sa ešte v ére Jána Slotu stal prvým a dodnes jediným europoslancom za SNS. Jeho strana získala štyri percentá hlasov a skončila ôsma.

Takýto výsledok je porovnateľný s európskymi voľbami v roku 2014, keď SNS získala 3,6 percenta, čo bol na vtedy neparlamentnú stranu primeraný výsledok.

Denník N požiadal o vyjadrenie i Pašku, na ponuku nereagoval. Na Facebooku zverejnil v nedeľu všeobecné vyjadrenie s poďakovaním svojim voličom.

„Po neúspešných eurovoľbách 2014 sa Slovenskej národnej strane ani tentoraz nepodarilo získať mandát v Európskom parlamente, aj keď včera k úspechu až tak veľa nechýbalo,“ napísal Paška.

Danko: radšej volia Kotlebu

Pre Andreja Danka sú tieto voľby zlou správou hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé: SNS pohorela v posledných reálnych voľbách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie