Denník N

Bratislavskí poslanci: Smer sa na Hrade správa ako ISIS v Sýrii a Iraku

Stavba garáží na hrade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Stavba garáží na hrade. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pán prezident, zatlačte na predsedu parlamentu a ministra kultúry, aby ochránili Bratislavský hrad, vyzývajú mestskí poslanci.

Mestskí poslanci pritvrdili. Prestavba Bratislavského hradu podľa nich „pripomína barbarské zaobchádzanie s pamiatkami v Sýrii a Iraku“.

Lokálni politici okolo Lucie Štasselovej, Branislava Kaliského a Jána Mrvu v pondelok odovzdajú prezidentovi Andrejovi Kiskovi výzvu na podporu aktivít na záchranu starovekých pamiatok na Bratislavskom hrade.

Vedenie Národnej rady s Petrom Pellegrinim (Smer) už oznámilo, že na severnej terase dostavia podzemné garáže tak, ako ich naplánovali ešte za Pavla Pašku (Smer). Garáže betónujú medzi nálezmi vyše dvetisíc rokov starých budov, ktoré pre Keltov postavili rímski stavitelia. Archeológ Ján Rajtár z Archeologického ústavu SAV vyhlásil, že stavbári pri výstavbe nálezy poškodili a ohrozili.

Vedenie parlamentu sa ohradilo, že neporušilo žiadne zákony a postupuje podľa povolení a pokynov pamiatkarov.

„Vyjadrujeme ľútosť a veľké sklamanie z trestuhodného ničenia starovekých pamiatok na území národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad,“ vyhlasujú bratislavskí mestskí poslanci. Odvolávajú sa na výraznu väčšinu svojich kolegov, ktorí prijali už tri výzvy na záchranu Bratislavského hradu.

Poslanci žiadajú prezidenta Kisku, aby „vyvinul tlak na predsedu NR SR Petra Pellegriniho a tiež na ministra kultúry Mareka Maďariča, s cieľom zachovať a sprístupniť staroveké ojedinelé a unikátne pamiatky ‚in situ‘ aj za cenu zmeny projektu a využitia objektu na inú kultúrno-spoločenskú funkciu“.

Prezident Andrej Kiska minulý týždeň oznámil, že sa túto stredu stretne s predsedom parlamentu Pellegrinim a pôjde sa pozrieť aj na stavenisko na severnej terase Bratislavského hradu.

Kiska sa už k prestavbe Bratislavského hradu vyjadril. „Aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi záleží na tom, aby unikátne svedectvá o našej histórii v podobe dvetisíc rokov starých archeologických pamiatok ostali zachované a vhodným spôsobom sprístupnené verejnosti,“ znel jeho odkaz, ktorý poslal na koncert za Bratislavský hrad.

Celý text vyhlásenia

Opätovné vyhlásenie poslaneckého zboru hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy k výstavbe garáží na Bratislavskom hrade

„My, poslankyne a poslanci Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, svojimi podpismi vyjadrujeme hlbokú ľútosť a veľké sklamanie nad tým, že predseda NR SR a minister kultúry neakceptovali nami jednohlasne podporovanú výzvu iniciatívy SOS Bratislavský hrad a Spolku architektov Slovenska na zmenu projektu úpravy areálu Bratislavského hradu adresovanú Národnej rade Slovenskej republiky.

S ohľadom na výnimočnosť a ojedinelosť nálezov na hrade opakovane žiadame zmenu využitia podzemného objektu na Bratislavskom hrade z garáží na kultúrnu a spoločenskú funkciu aj v prípade, že by to znamenalo zmenu projektu a predĺženie lehoty výstavby. Myslíme si, že archeologické nálezy by sa dali prezentovať v kvalitnejšej a komplexnejšej podobe, ktorú navrhli iniciátori výzvy, napríklad v zmysle kvalitných príkladov prezentácie v Paríži či Budapešti, ale i v susedstve na Bratislavskom hrade.

Poslanci mestského zastupiteľstva sa nechcú nemo prizerať a podieľať na degradovaní 2100 rokov starých pamiatok a priblížiť sa tak k zaobchádzaniu s pamiatkami, ako sa odohráva v súčasnej Sýrii a Iraku.“

 

Lucia Štasselová – mestská poslankyňa za Ružinov

Branislav Kaliský – mestský poslanec za Ružinov

Ján Mrva – predseda regionálneho združenia mestských častí Bratislavy, starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie