Denník N

Vašečka: Kiska môže mať po úspechu PS/Spolu veľké bolenie hlavy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Porazeným volieb je vládna koalícia, hovorí sociológ Michal Vašečka. Hodnotí úspech PS/Spolu a KDH, zničujúci výsledok Smeru a čo môže prísť v parlamentných voľbách.

Prekvapili vás neoficiálne výsledky, v ktorých vyhrala koalícia PS/Spolu a Smer je až druhý?

Víťazstvo v PS/Spolu asi mnohí nečakali, je to koniec koncov stále v podstate mimoparlamentná strana – majú síce poslancov, ale neprešli sitom volieb. V tomto zmysle to je prekvapenie pre mnohých, najmä politických súperov. Úprimne, mňa to až tak neprekvapilo, keďže nástup PS/Spolu bol masívny. Kandidáti vyžarovali energiu, viezli sa na víťaznej vlne a najmä – ponúkli autentický proeurópsky prístup a vrátili do prístupu k EÚ entuziazmus, ktorý bol na Slovensku v rokoch 1998 – 2004. Nebáli sa hovoriť, že sú jednoznačne proeurópski, hovorili o hlbšej integrácii Európskej únie a tým oslovili veľkú časť spoločnosti, ktorú doteraz strany neoslovili.

Čo výsledky eurovolieb hovoria o krajine?

Účasť je pomerne nízka, aj keď vyššia ako minule, no podobná ako v roku 2009. Uvidíme, či Slovensko bude na poslednom mieste, alebo nám budú „konkurovať“ Česi či Bulhari. Nemôžeme z toho vyvodzovať ďalekosiahle závery pre krajinu, no napriek nízkej účasti sa potvrdila objednávka na zmenu, ktorú vidieť vo voľbách v poslednom období – do VÚC, v komunálnych i prezidentských voľbách. Ale môžeme hovoriť o tom, čo nám výsledok napovedá pri európskej téme: Slovensko je stále silne proeurópska krajina – na základe týchto výsledkov i na základe výskumov verejnej mienky. A zároveň platí, že prvýkrát od vstupu do EÚ sú témy nášho členstva a princípy fungovania EÚ schopné polarizovať obyvateľstvo. ĽSNS zaznamenala ďalší zo svojich úspechov a minimálne v týchto voľbách vymazala ostatné antisystémové a populistické strany.

Čakali ste, že budú mať 12 percent?

Očakával som, že budú mať ešte viac. Vzhľadom na nízku účasť sa ukazuje, že mobilizácia antisystémového voliča v eurovoľbách bola predsa len nižšia ako v prezidentských. Výsledky navonok vyzerajú, že Slovensko je v podstate proeurópskou krajinou s výnimkou jednej strany. My vieme, že to je trochu zložitejšie, ale zvonku vyzeráme ako silne proeurópska krajina.

Od koho ĽSNS preberala voličov? Bolo to aj na úkor napríklad Sme rodina alebo SNS, ktoré výrazne klesali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie