Denník N

Eurovoľby? Hitparáda šarlatánov prehrala

Rastislav Káčer, Karolína Koščová Stach a Radovan Geist hodnotia výsledky eurovolieb.

Eurovoľby 2019? Viac dobrých správ

Karolína Koščová Stach, politická radkyňa v europarlamente

1. Výrazne zvýšená volebná účasť. Bolo by skvelé môcť povedať, že je to preto, že si po fiasku s 13,05 percenta pred piatimi rokmi povedalo vtedajšie vedenie ministerstva vnútra, že s tým niečo treba spraviť. Ako to už s vtedajším vedením ministerstva vnútra bolo – aj sa povedalo, aj sa nespravilo. Ja by som preto dnes zvýšenú účasť pripísala schopnosti proeurópskych strán tematizovať voľby ako dôležité pre prihlásenie sa k európskemu projektu a práci takých inštitúcií, ako sú zastúpenia Európskeho parlamentu a Európskej komisie na Slovensku. Mimochodom, veľmi veľa populárnych ľudí sa neostýchalo povzbudiť svoje (najmä) mladé publikum ísť zodpovedne voliť.

2. PS/Spolu ukázali, že v občanoch je túžba po – slovníkom politických profíkov – pozitívnej ponuke. Prišli, ponúkli, zvíťazili.

3. V hnutí Sme rodina aj druhýkrát (v prezidentských voľbách to bolo prvý raz) zistili, že nemajú nič, len toho „Borisa“. Sme rodina s hocikým iným ako s „Borisom“ prepadne. Pre národné voľby to nie je dobrá správa, ale tentoraz potešilo. Niekedy sú klamstvá ako to, že pán Salvini je na Slovensku populárny, jednoducho klamstvá. Nič viac.

4. Získali sme potvrdenie, že hrať sa na kotlebovcov sa nevypláca. Mala by to byť samozrejmosť. Nie je.

5. Existovala úvaha, že zlý výsledok pre Smer bude budíčkom, že so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie