Denník N

Ekonóm Páleník o ťažbe uhlia: Dotovať niečo, čo ľuďom škodí, je nepochopiteľné

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ťažba uhlia na hornej Nitre ťahá celý región nadol, hovorí ekonóm Viliam Páleník. Zhoršuje zdravie ľudí a robí z neho ekonomicky nezaujímavú oblasť, z ktorej odchádzajú mladí.

Viliam Páleník sa pozrel na to, čo vláda s ťažbou a celým regiónom plánuje robiť v najbližšej budúcnosti, a kriticky opisuje nedostatky strategických dokumentov.

Prvé debaty o ukončení ťažby hnedého uhlia na Slovensku sa začali hneď po Nežnej revolúcii. Prečo ani po tridsiatich rokoch nevieme, kedy budú zavreté bane na hornej Nitre?

Útlm baníctva začal hneď po roku 1989, keď sa v revolučnom nadšení ukázalo, že ekonomicky ťažba nie je únosná. A tiež sme sa stali citlivejšími na zdravie ľudí. Snaha o zastavenie ťažby uhlia začala na federálnej úrovni. V roku 1991 sa slovenská vláda oficiálne prihlásila a prerokovala útlmové programy uhoľných baní. To sa prejavilo zastavením ťažby vo Veľkom Krtíši alebo obmedzením ťažby na hornej Nitre. V tom čase to boli neľahké opatrenia a Veľký Krtíš dodnes cíti zmiznutie bane zo svojho regiónu.

Ďalší zlomový moment nastal v roku 2005, keď bol ustanovený všeobecný hospodársky záujem vyrábať elektrinu z domáceho uhlia. Je veľmi prekvapivé, prečo vtedy nastal tento zvrat, lebo ani vtedy sme nemali zásadný nedostatok elektriny a väčšinu elektriny u nás vyrábajú jadrové elektrárne a Gabčíkovo.

Čo znamená všeobecný hospodársky záujem?

To znamená, že všetci chceme, aby sa spaľovalo uhlie, a štát to zabezpečí tak, že tým, ktorí spaľujú uhlie, dá z našich spoločných peňazí. Prikáže im vyrábať elektrinu z uhlia, aj keď je to stratové. A my to budeme dotovať, lebo je to náš záujem. Dotovanie sa uskutočňuje cez takzvanú tarifu za prevádzku systému, ktorá je na všetkých našich faktúrach za elektrinu. V posledných rokoch ide

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Slovensko

Teraz najčítanejšie