Denník N

Populisti sa Európskej únie nezmocnili

Matteo Salvini a Marine Le Penová . Foto - TASR/AP
Matteo Salvini a Marine Le Penová . Foto – TASR/AP

Nacionalistické a euroskeptické strany získali viac ako v minulých voľbách, ale aj tak nebudú schopné narušiť európsky projekt tak, ako dúfali.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Napriek všetkým temným predpovediam nedokázali nacionalistické a euroskeptické strany vo voľbách do Európskeho parlamentu získať toľko hlasov, aby boli schopné narušiť činnosť tohto orgánu. A vyššia účasť pri hlasovaní vysiela optimistický signál o európskom projekte: voliči dali najavo, že jasne oceňujú jeho význam.

Menší úspech, než sa čakalo

V tomto zmysle voľby ukázali, že jednou z priorít Európanov je postoj Únie ku klimatickej zmene: vo viacerých krajinách výrazne uspeli zelené strany, čím sa zastúpenie environmentálnych hnutí v europarlamente zvýšilo viac ako o tretinu.

Výskumy aj oficiálne výsledky z nedeľnej noci ukázali, že krajne pravicové strany v Nemecku, Rakúsku, Dánsku i v Španielsku dopadli horšie než v posledných voľbách do národných parlamentov. Vo Švédsku, Fínsku či v Holandsku sa im nepodarilo získať výrazne viac. Navyše, vo Francúzsku, kde Le Penovej ultranacionalistická strana v posledných eurovoľbách roku 2014 zaznamenala jasné víťazstvo, prehrala koalícia prezidenta Emmanuela Macrona s Le Penovej Národným zhromaždením len o chlp. Lenže vo Francúzsku uspeli aj zelení, čo Le Penovej reči o jasnom víťazstve dosť spochybňuje.

Podľa projekcií Európskeho parlamentu založených na exit polloch a čiastočnom či úplnom sčítaní hlasov získali euroskeptici a nacionalisti viac ako 170 kresiel, čo je asi o desatinu viac ako 154 kresiel v končiacom parlamente. To je jasný zisk, lenže slabší, než sa čakalo ešte krátko pred voľbami. Dokonca ak by aj rozdielne nacionalistické skupiny, ktoré navzájom nesúhlasia v takých dôležitých veciach, ako je katalánska nezávislosť či sankcie proti Putinovmu Rusku, dokázali vytvoriť široké spojenectvo, aj tak by v 751-člennom parlamente

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie