Denník N

Rusi falšovali satelitné zábery zostreleného lietadla MH 17, aby vina padla na Ukrajincov

Príklad zle datovanej fotografie použitej ruským ministerstvom obrany. Zdroj – Bellingcat
Príklad zle datovanej fotografie použitej ruským ministerstvom obrany. Zdroj – Bellingcat

Zábery z Google Earth, ktoré ukazovali Rusi, pochádzali ešte z júna. Zistila to investigatívna platforma Bellingcat.

Podvrh. Tak hodnotí satelitné zábery, ktoré k minuloročnému zostreleniu holandského lietadla s 289 ľuďmi na palube na Ukrajine poskytla ruská strana, nezávislá investigatívna platforma Bellingcat.

Svoju analýzu zverejnila cez víkend. Vyplýva z nej, že ruské ministerstvo obrany manipulovalo satelitné snímky z miesta činu tak, aby potvrdili jeho teóriu, že lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zostrelila ukrajinská armáda.

Rusi sa oháňali starými a upravenými fotkami

Analytici Bellingcatu pomocou programu Google Earth zistili na ruských obrázkoch niekoľko významných zásahov. Zábery, ktoré mali dokumentovať, že v čase tragédie bolo lietadlo v dostrele ukrajinského protivzdušného systému Buk, pochádzali z mája a júna 2014. Havária sa stala 17. júla, Rusi zábery ukázali 21. júla.

Experti Bellingcatu zistili, že fotografie niekto upravoval. Na snímkach z archívu Google Earth sú totiž niektoré detaily ako napríklad riadky v poli, ktoré ruské zábery neobsahujú. Niektoré detaily sú zase na ruskom zábere akoby navyše, napríklad cesta. „Jednoznačne z toho vyplýva, že ruské zábery boli zle datované a digitálne upravované,“ uvádza správa.

Bellingcat analyzoval aj ďalšie zábery z tlačovej konferencie ruského ministerstva obrany z 21. júla. Obrázok 4 mal pochádzať zo 17. júla – pár hodín pred haváriou – a mal potvrdzovať, že v blízkosti miesta zostrelenia lietadla sa pohybovali ukrajinské protivzdušné jednotky A 1428.

Na zábere vidno dve skupiny mrakov. Jedna je vľavo hore, druhá nižšie vpravo. Ukázalo sa však, že mraky vľavo do obrázku niekto doplnil. Bez nich sa obrázok zhodoval so zábermi urobenými ešte v júni, teda mesiac pred haváriou. To, že obrázok 4 pochádza z júna, potvrdzuje aj stav vegetácie či stôp po nákladných autách na pôde.

Digitálne manipulovaný

„Obrázok 4 bol digitálne manipulovaný. Je veľmi pravdepodobné, že oblaky tam dodali preto, aby zakryli niektoré detaily, podľa ktorých by sa dali zábery porovnávať. Archívy Google Earth jednoznačne potvrdzujú, že záber 4 vznikol medzi 1. a 18. júnom minulého roka,“ napísali v analýze.

Podobnými úpravami prešli aj ďalšie fotografie. Bellingcat v správe, ktorú ruské ministerstvo obrany odmietlo komentovať, píše, že je znepokojujúce, že práve takto upravené fotografie majú byť  hlavnými dôkazmi ukrajinskej viny.

Rusi opakovane tvrdili, že lietadlo MH 17 zostrelil ukrajinský systém Buk. Kyjev to však odmietol s tým, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti, ktorým sa podarilo ukoristiť Buk od ukrajinskej armády.  Lietadlo havarovalo v regióne Donbas ovládanom milíciami.

Nehodu lietadla ešte stále vyšetrujú holanskí vyšetrovatelia a ich správa bude prístupná až o pár mesiacov. Okolo havárie sa vyrojilo množstvo konšpiračných teórií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie