Denník N

Skaut Detroitu: Aj Kanada a USA riešia pri skladaní tímu rozpočet, len Rusko nie

Jiří Fischer na MS 2018 v Kodani ako generálny manažér českej reprezentácie. Foto - TASR
Jiří Fischer na MS 2018 v Kodani ako generálny manažér českej reprezentácie. Foto – TASR

Nemôžeme sa pozerať len na góly, zápas s výsledkom 4:3 je určite zaujímavejší ako debakel 9:0, vraví Jiří Fischer.

Bývalý hokejový obranca Jiří Fischer šéfuje skautingu v slávnom Detroite Red Wings a talenty osobne sledoval aj na Slovensku počas nedávnych majstrovstiev sveta.

Na turnaji sa ukazujú rastúce rozdiely medzi špičkou a tými slabšími, preto skutočne zaujímavých zápasov ubúda, vraví Fischer v rozhovore pre český Deník N (rozhovor sa uskutočnil ešte pred semifinálovými zápasmi, pozn. red.).

V priebehu šampionátu ste prišli za českými novinármi a čudovali ste sa, že ubudlo vyrovnaných a tesných zápasov. Prišli ste na to prečo?

Veľkú zmenu priniesli majstrovstvá sveta v roku 1997, keď nastalo rozšírenie z dvanástich na šestnásť tímov. Rozdiely medzi niektorými krajinami sú teraz skutočne veľké.

Čo ma však zarazilo tento rok z pohľadu skauta NHL, bol počet zápasov, v ktorých už v tretej tretine o nič nešlo. A to aj medzi tímami, pri ktorých by som to skôr nepovedal. Hokej sa potom podľa toho odvíja. Keď niekto vysoko vedie, často prejde k inému štýlu hry. V defenzíve aj v individuálnych zručnostiach, hráčov to nikam neposúva.

Dosť sledujem médiá. Píšete v nich o roztváraní nožníc, o tom, či vyspelé hokejové krajiny utekajú tým ostatným, alebo nie. Myslím, že by bolo zaujímavé sa na to spýtať aj vás. Čo si myslíte?

Že svetu výkonnosťou nezadržateľne uniká najmä NHL a kvalita jej hráčov. Nóri alebo Dáni tento rok priviezli len minimum hokejistov zo zámoria. A razom sú úplne neškodní. Nepripadá vám to tak?

Áno, Dáni sú výborný príklad. Minulý rok majstrovstvá sveta usporiadali a prišli im z NHL skoro všetci. Postavili jednu dominantnú päťku a opreli sa o skvelého brankára. Tím hral zrazu úplne iné presilovky, dokázal s pukom na hokejkách riadiť tempo zápasu oveľa lepšie ako teraz, keď majú na súpiske hráčov, čo nie sú na takej vysokej úrovni.

Ešte vlani hrali o postup do štvrťfinále. Stačí sa pozrieť na Leona Draisaitla. Pre Nemecko je obrovský rozdiel, či tu je, alebo nie je. Jeho gól proti Slovákom pol minúty pred koncom bol úžasný. Veľké momenty na majstrovstvách sveta robia väčšinou títo veľkí hráči. Bez neho by Nemci možno štvrťfinále vôbec nehrali.

Lenže sa vraciame k tomu, že sme štrnásť dní sledovali veľa prakticky exhibičných zápasov. V nich koľkokrát nešlo o to, kto vyhrá, ale koľko favorit súperovi nasúka gólov a aby sa pred štvrťfinále nezranili niektorí z jeho hráčov. Je to dobre?

Aby sa hokej vyvíjal, musí sa hrať v súťaživom prostredí a hráč musí byť vystavený tlaku. Potrebujeme čo najviac vyrovnaných zápasov, v ktorých budú šance, emócie. Rozhodne sa nesmieme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie