Denník N

Podporujú boj s otepľovaním či základný príjem. Víťazmi volieb sú aj zelení

Lídri nemeckých zelených, Annalena Baerbocková v strede sa teší z výsledkov volieb. Foto - TASR/AP
Lídri nemeckých zelených, Annalena Baerbocková v strede sa teší z výsledkov volieb. Foto – TASR/AP

Klimatická zmena sa stala hlavnou témou volieb v Nemecku.

Nielen nacionalisti si vo voľbách do Európskeho parlamentu polepšili na úkor hlavných strán. Skupina Zelení/Európska slobodná aliancia bude mať v novom Európskom parlamente podľa neúplných výsledkov 69 poslancov, doteraz mala 50.

Je to ich doterajší rekord. Viaceré médiá píšu o zelenej vlne v Európe. Naznačuje to, že otázka, ako sa vyrovnať s klimatickými zmenami, sa čoraz viac pretláča aj do mainstreamovej politiky.

V Nemecku

Zelení uspeli viac, ako sa čakalo, v mnohých krajinách. V Nemecku sa stali druhou najsilnejšou stranou v nedeľných voľbách. Získali necelých 21 percent, čo je takmer dvakrát viac ako pred piatimi rokmi.

Vo Fínsku mali zelení tiež takmer dvojnásobok hlasov. Zelená strana v Británii predbehla vládnucich konzervatívcov. Darilo sa im aj v Dánsku, vo Švédsku či v Luxembursku. Nečakane majú jedného europoslanca v Portugalsku, o zelenej vlne na írskom pobreží hovoria v Írsku.

Hoci sa na Slovensku environmentálna strana do Bruselu nedostala, na kandidátke PS/Spolu sa prekrúžkovali do europarlamentu ekológovia Martin Hojsík a Michal Wiezik.

„Je to mandát za skutočnú zmenu: za ochranu klímy, sociálnu Európu, viac demokracie a silnejšiu vládu zákona. Chceme dosiahnuť klimatickú akciu, ak budeme čakať dlhšie, bude to katastrofa,“ povedala podľa Guardianu Ska Kellerová, jedna z dvoch kandidátov skupiny na šéfa Európskej komisie.

Hlavná téma

Najväčší nárast poslancov zaznamenali práve v Nemecku. Dáta z tejto krajiny ukazujú, že mnohí ľudia už klimatickú zmenu považujú za hlavnú tému.

Ako napísal Spiegel,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie