Denník N

MS Praha – Bratislava? Určite, ale nie tak skoro, povedal Nemeček, ktorý definitívne odchádza

Nemeček (vpravo) s Reném Faselom na inšpekcii bratislavského štadióna. Foto - TASR
Nemeček (vpravo) s Reném Faselom na inšpekcii bratislavského štadióna. Foto – TASR

Igor Nemeček v roku 2016 odstúpil z pozície prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), zo slovenského hokeja však odchádza až teraz.

V posledných rokoch bol šéfom organizačného výboru majstrovstiev sveta 2019. Rovnakú pozíciu mal aj v roku 2011, krátko pred tým, ako sa prvýkrát stal prezidentom, keď nahradil Juraja Širokého.

Jeho odstúpeniu v roku 2016 predchádzal bojkot hráčov a nátlak verejnosti, členovia zväzu si na skrátené trojročné funkčné obdobie zvolili práve dosluhujúceho prezidenta Martina Kohúta, kandidáta zlatej generácie hráčov.

Svoj definitívny koniec oznámil Nemeček na tlačovej konferencii k hodnoteniu uplynulého šampionátu.

Prezidenta IIHF Reného Fasela odprevadil z Bratislavy v pondelok dopoludnia. „Niekoľkokrát povedal, že dávno nemal majstrovstvá sveta, na ktorých by nemal vážnu robotu,“ povedal Nemeček.

Zároveň potvrdil slová Kohúta, že uplynulý šampionát bude určite ziskový. Marketingové a televízne práva idú spoločnosti InFront, slovenskí organizátori profitujú hlavne z predaja vstupeniek.

A ten bol vyšší ako pred ôsmimi rokmi, keď boli MS tiež ziskové. „Usilovne to dáme dokopy a chcel by som to prezentovať na Kongrese SZĽH 26. júna,“ povedal Nemeček.

Organizátori predali 472 648 lístkov, v roku 2011 to bolo len čosi vyše 400-tisíc. Vyťaženosť štadiónov sa pohybovala okolo 90 percent. V Košiciach bolo vypredaných deväť zápasov, v Bratislave 19. Dokopy sa ich odohralo 64.

Slovenské MS boli historicky deviate najnavštevovanejšie, rekord drží Česko z roku 2015 – 741 690 divákov.

Rozpočet MS bol 18 miliónov eur.

Foto N – Peter Kováč

Nemeček: IIHF nechce len kasírovať

Nemeček potvrdil aj fakt, že so súčasným stavom štadiónov už Slovensko nebude môcť samostatne zorganizovať ďalší šampionát.

„Na IIHF padlo niekoľko slov, že od roku 2020 budú MS už len v halách s kapacitou 10-tisíc a viac divákov,“ povedal. Do košickej Steel arény sa zmestí 8-tisíc divákov, v Bratislave je to o 2-tisíc viac.

„Slovensko si pýta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie