Denník N

Extrémisti proti svojej vôli pomohli európskej demokracii

Salvini, Le Penová, Kollár, Strache a Okamura. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR
Salvini, Le Penová, Kollár, Strache a Okamura. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR

V europarlamente sa končí mocenský kartel ľudovcov a socialistov a zvýšil sa záujem o európsku politiku. Oboje je dobre.

Nakoniec to nedopadlo tak zle, ako sa demokrati obávali a ako extrémisti a populisti dúfali. Protieurópski extrémisti a populisti (hranica medzi obidvomi skupinami dosť splýva) síce získali poznateľne viac hlasov než v predchádzajúcich eurovoľbách, ale s ohľadom na to, čím všetkým si medzitým Európa prešla, je skôr dobrou správou, že ich nárast bol taký malý.

Aj keď pripočítame, že populistické sklony majú i niektoré zelené strany, ktoré vo voľbách, naopak, uspeli nad očakávanie, alebo že v obavách z rastu populizmu rétoriku populistov preberali i strany stredného prúdu, stále môžeme tvrdiť, že nedemokratické sily v celoeurópskom meradle neuspeli.

Neovládnu európsku politiku, a ak sa demokrati budú správať aspoň trochu rozumne, nemusia v nej ani naďalej hrať žiadnu významnú negatívnu úlohu. A čo je najzaujímavejšie, úspech populistov a extrémistov so sebou prináša aj nezanedbateľné pozitíva.

Je presne taký veľký, aby fungovanie demokracie v rámci Únie nutne neohrozil a, naopak, mohol jej veľmi pomôcť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie