Denník N

Velil polovici českej armády, potom sa zradikalizoval. Teraz z neho bude europoslanec

Generálmajor Hynek Blaško (vľavo) ešte v činnej službe. Foto - Armáda ČR
Generálmajor Hynek Blaško (vľavo) ešte v činnej službe. Foto – Armáda ČR

SPD sa v eurovoľbách vyplatila stávka na generála vo výslužbe Hynka Blaška, ktorý v Česku získal štvrtý najvyšší počet preferenčných hlasov. Blaškov život je príbehom radikalizácie človeka, ktorý ešte pred desiatimi rokmi príliš radikálny nebol.

Šedivý, so strohou briadkou, o pol hlavy vyšší ako všetci ostatní. Na armádnych cvičeniach aj tlačových konferenciách nešlo generála Hynka Blaška prehliadnuť. Z vojska odchádzal pred siedmimi rokmi s dvoma zlatými hviezdami na zlatom lemovanom náramenníku, teda v hodnosti generálmajora.

V luxusnej reštaurácii na pražskom Staromestskom námestí, kde dá hosť za bravčovú panenku a pivo bezmála vyše 20 eur, v nedeľu sledoval, ako sa z ôsmeho miesta kandidátky prebil na jej čelo a stal sa europoslancom. Len Luděk Niedermayer (TOP 09), Dita Charanzová (ANO) a Jan Zahradil (ODS) získali viac preferenčných hlasov.

Preraziť v politike sa Blaško snažil už dlhší čas, no až teraz dosiahol najväčší úspech. A to bez toho, že by sa usmieval z bilbordov s lídrom SPD Tomiom Okamurom.

Velil 15-tisíc vojakom

Blaško bol pred siedmimi rokmi známy ako kritický a otvorený dôstojník, ktorému sa čo-to nepáčilo. Zároveň však mal povesť muža, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie