Denník N

Na Mount Evereste sa tvoria smrteľné zápchy. V máji tam zomrelo už jedenásť ľudí

Obetí Everestu je čoraz viac, no nepálska vláda nie je veľmi ochotná okresať počet horolezcov, ktorí sú pre krajinu dôležitým zdrojom peňazí.

Píše Joanna Slaterová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Chatur Tamang bol na ceste na „strechu sveta“, keď nečakane uviazol v zápche.

Pred ním, v záverečnom stúpaní na Mount Everest, postávalo vyše sto ľudí zoradených na úzkom hrebeni vedúcom k vrcholku hory. Ide o miesto, ktoré je položené tak vysoko, až je známe ako „zóna smrti“. Ľudské telo tam má problém vôbec fungovať.

Niektorí z tých, čo schádzali nadol, naliehavo prosíkali ľudí idúcich opačným smerom, aby im rýchlo uvoľnili cestu, pretože ostali bez kyslíka. „Prebehol mi mráz po chrbte,“ vraví 45-ročný Tamang, horský vodca žijúci v Rusku. Obáva sa, že ak sa nič nezmení, davy môžu byť na budúci rok ešte väčšie a s fatálnymi následkami.

Už tento rok pri snahe zdolať najvyššiu horu sveta zomrelo najmenej jedenásť ľudí, čo znamená, že táto sezóna je najtragickejšia za posledné štyri roky.

Šialená premávka

V krátkych obdobiach priaznivého počasia sa snažia na vrchol vystúpiť desiatky ľudí, čo spôsobuje zdržanie a predlžuje pobyt horolezcov v smrtiacich nadmorských výškach.

Aj preto teraz nepálski úradníci rozmýšľajú, či a ako zmeniť prístup k Everestu. Niektorí experti navrhujú, aby vláda predĺžila turistickú sezónu v máji alebo zaviedla určité minimálne požiadavky pre lezcov. Množstvu z nich chýbajú potrebné skúsenosti alebo sa zveria do rúk nedôveryhodných firiem, ktoré ponúkajú expedície za zľavnené ceny.

Skúsený horolezec Nirmal Purja, ktorý sa pokúša zdolať štrnásť svetových vrcholov v priebehu siedmich mesiacov, bol na ceste z Everestu, keď sa rozhodol zastaviť a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie