Denník N

Michal Truban brojí proti korupcii: IT zákazky štátu sú predražené aj niekoľkonásobne

Foto: Wopss.sk, Michal Lukáč
Foto: Wopss.sk, Michal Lukáč

Spolumajiteľ najväčšieho prevádzkovateľa webhostingu na Slovensku Michal Truban podal pre pokus o zmanipulovanie štátnej IT zákazky trestné oznámenie. Je jedným z mála ľudí z IT biznisu, ktorí otvorene prehovorili o korupcii v tomto sektore.

Na blogu ste napísali, že vás viackrát oslovili, aby ste sa zúčastnili tendrov s vopred jasným výsledkom. O čo šlo a kto vám dal takú ponuku?

Nerád by som to konkretizoval vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a preto, že ponuku dostali ľudia z našej firmy a nerád by som im robil zle. Boli to však v zásade štátne inštitúcie a menšie projekty pre ne.

Išlo o eurofondy alebo o štátne peniaze?

Nevieme, o aké projekty konkrétne išlo. Ono to vždy prebieha vo všeobecnej rovine – zisťuje sa, či druhá strana prejaví záujem. Nepovedia, na čo to ide, ale bavia sa o špecifikácii: potrebovali by sme toľko serverov, takéto služby a nehovorí sa za čo. A potom povedia, že vedia zabezpečiť, aby sa súťaž aj vyhrala. A keď sa dohodneme na nejakej cene, tak si tam máme hodiť niečo, na čom dobre zarobíme. A my nakoniec pošleme faktúry cez nejakú inú firmu.

Nešlo teda o ponuku za peniaze v hotovosti?

Išlo o to, že keď sa zúčastníme tendra a vyhráme ho, iná firma nám vystaví faktúru za iné služby a to bude ich provízia za to, že sme to vyhrali.

Naznačili výšku provízie? Koľko to malo byť percent?

Nie.

Koľkokrát sa vám to už stalo?

To, čo ma pohnalo napísať ten blog, bolo to, čo sa stalo za posledné mesiace. Predtým sa dlho nič také nestalo, ale za posledné mesiace to boli dva či tri takéto náznaky od ľudí, ktorých ani nepoznám. To ma rozčúlilo tak, že som napísal blog.

Kto vás oslovil? Priamo štátni úradníci alebo sprostredkovatelia?

Jeden bol sprostredkovateľ, druhý priamo pracoval na tom úrade.

Ako ste na také ponuky reagovali? Rovno ste ich poslali do hája?

Na jednom z tých stretnutí som nebol priamo ja, ale mal som to sprostredkovane. Človek najprv reaguje tak, že nechápe, čo mu to vôbec hovoria. Povie: „O.K., nevieme vám teraz k tomu nič povedať, musíme sa nad tým zamyslieť. On odíde a my sme to postúpili ďalej polícii.

Napísali ste, že tí ľudia sa ani veľmi neskrývali – nepoužívali šifrovanú komunikáciu a prebehlo to dokonca formou emailov.

Prebieha to asi tak, že sa chcú stretnúť ohľadom obchodu, o ktorom sa nedá rozprávať cez telefón. Prídu úplne cudzí ľudia. Najprv som si myslel, či to nie je nejaký trik alebo nejaký agent. Nechápal som, že niekto príde takto – úplne na drzovku.

Koľko prípadov ste oznámili polícii?

Ten jeden – toho, čo to začal reálne riešiť. Predtým to boli náznaky.

Aj ste ten prípad vedeli polícii zdokumentovať? Dali ste im nahrávky? Emaily?

To by som nerád rozoberal.

Ako reagovala polícia?

Z nich som mal veľmi dobrý pocit. Boli síce z toho veľmi prekvapení, pretože im len málokto nahlasuje niečo také. Ale snažili sa – bolo to veľmi promptné, rýchle. Vlialo mi to trochu nádeje. Bol som pozitívne prekvapený, ako to riešili.

Neponúkla vám polícia, aby ste prípad dotiahli ako policajný agent?

O týchto veciach nemôžem hovoriť. Ale myslím, že je to štandardný postup, ako to potom ďalej funguje.

Ste v pozícii oznamovateľa trestného činu a polícia by vás mala informovať, ako vyšetrovanie postupuje. Rozbehla trestné stíhanie niekoho?

Neviem o tom. Myslím, že zatiaľ nie.

Zapojila sa vaša firma niekedy do štátnych tendrov?

Myslím, že nie. Možno niečo subdodávateľsky, ale aj keď áno, mohlo by to byť len nejaké percentíčko z obratu. Nikdy sme sa však žiadnych veľkých tendrov nezúčastňovali.

Aký máte pocit z IT zákazok na Slovensku?

V tejto komunite každý vie, že to nie je s kostolným poriadkom. Lejú sa tam milióny do systémov, ktoré ani nie sú hotové. To, čo ma rozčúlilo, je, že už sa to robí aj pri maličkých tendríkoch a výberových konaniach. Tam si peniaze rozoberajú aj tí malí úradníci. To ma naštvalo – a aj to, že to bolo úplne bez ostychu.

Aké je robiť na Slovensku IT biznis so štátom?

Niekedy to býva aj tak, že niečo, čo stojí milión eur, stojí desať miliónov a ešte to ani nie je urobené.

Ako človek z IT biznisu máte v niektorých prípadoch dobrú predstavu o tom, koľko v skutočnosti projekty stoja. O koľko sú u nás predražené IT zákazky?

Keď na to pozerám tak, čo dokáže na záver komerčná sféra dodať, ide o predraženie aj v stovkách percent. IT v štátnej správe je niekoľkonásobne predražená vec – dvojnásobne, trojnásobne.

Ide teda o jeden z najskorumpovanejších sektorov?

Určite áno. A pritom to je šanca posunúť krajinu dopredu. Za tie peniaze by sa dal zo Slovenska urobiť jeden z technologicky najvyspelejších štátov. To, že je to premárnená príležitosť, je na tom asi to najhoršie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Verejné IT zákazky

Slovensko

Teraz najčítanejšie