Denník N

Neexistujúce bratislavské metro láka turistov z Maďarska, chodia po stopách obľúbenej knihy

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ferenc Czinki napísal Bratislavské metro. V Maďarsku je román s týmto názvom taký populárny, že sem autor berie fanúšikov na exkurzie.

FERENC CZINKI (1982) je spisovateľ a novinár. V Maďarsku pôsobil vo viacerých redakciách a ako riaditeľ nezávislého divadla. Napísal päť kníh. V slovenskom preklade vychádza jeho román Bratislavské metro, ktorý príde uviesť na Bratislavský knižný festival v Novej Cvernovke v polovici júna.

Ťažko merať silu literatúry, ale ak má taký efekt, že podnieti turizmus, niečo na nej musí byť. Bratislavské metro takú silu má, čitateľov láka chodiť po stopách knihy. Je v Maďarsku populárna?

Populárna je príliš silné slovo vzhľadom na neveľký knižný trh v Maďarsku. Má však svojich čitateľov a tvrdé jadro fanúšikov, ktorí si ju až tak veľmi obľúbili, že chcú vidieť miesta, kde sa príbeh odohráva.

Samého ma to prekvapilo. Chcel som robiť exkurzie pre kamarátov. Mysleli sme si, že prídeme na víkend, prejdeme sa po meste, večer si niekam sadneme a budeme si rozprávať historky o Bratislave. Potom sa mi však začali ozývať neznámi ľudia, čitatelia, ktorí sa k nám chceli pridať.

Kam všade ich vodíte?

Základňou sú pohostinstvá, menovite Lipa a Bernard, ale nie je to len o sedení na pive. Je to celkom náročná celodenná prechádzka. Chodíme zásadne peši. Z centra mesta šliapeme na kraj Petržalky k nedostavanej stanici metra, odtiaľ smerujeme k dostihovej dráhe a potom späť do Lipy.

Myslíte tú obyčajnú záhradnú piváreň? Alebo je Lipa pre vás niečím zvláštna?

V cudzom meste vyhľadávam vždy také miesta, kde sa stretávajú miestni. Keď som Lipu objavil, hneď som vedel, že som hľadal presne toto: je esenciou Petržalky, tento výčap je na svojom mieste už štyridsať rokov.

Nechcel som toľko písať o krčmách, v Maďarsku mi podľa mojich minulých kníh totiž dali nálepku krčmového autora, čo nie je úplne príjemná nálepka. Napokon sa podniky dostali do knihy prirodzeným spôsobom. Sú to miesta stretávania ľudí, križovatky osudov a príbehov.

Ilustrácia z originálneho vydania knihy Bratislavské metro

Keď už sme pri pohostinstvách, tak tú tému uzavrime, aj keď, ako hovoríte, nechcete mať nálepku pivného autora. Ktoré krčmy v Bratislave máte ešte rád?

Aj táto je fajn (Pressburger pub na hlavnej stanici). Rád chodím do Vanesy, do krčmy Na Zelenej, najesť sa chodím na Obchodnú do Viechy u sedliaka.

Varia tam dobre?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie