Denník N

Sociálka u Tódovcov. Alebo aj u vás?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako vás môže sociálka sledovať a ako sa to dá nevyšetriť.

Keď pred takmer dvomi rokmi Monika Tódová publikovala informáciu, že ju navštívil terénny pracovník úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, triviálne zvaného sociálka, udiali sa v krátkom slede tri veci.

Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny povedala: „Terénni sociálni pracovníci navštevujú poberateľov dávok… priamo v rodinnom prostredí a ich úlohou je zistiť, či tieto prostriedky plnia svoj účel. Od začiatku roku 2016 do konca apríla 2017 vykonali terénni sociálni pracovníci 79 072 návštev priamo v rodinách s cieľom skontrolovať účelnosť poberaných štátnych sociálnych dávok.“

Na ilustráciu: je to približne rovnako absurdné, ako keby ste v právnom štáte zistili, že vás nezákonne sleduje polícia, začali to riešiť a hovorkyňa polície by vás upokojovala, že je to v pohode, lebo rovnako odpočúvajú 79-tisíc ďalších ľudí (a to hovoríme skutočne o zásahu do súkromia – je na to aj judikatúra). A prečo to robíte? Len tak, odpočúvame, lebo Európska únia dala peniaze na nejaký program Efektivity, z toho si nič nerobte.

Druhou a treťou vecou boli podnety ombudsmanke Patakyovej. Oddeľujem ich, lebo poslankyňa Natália Blahová (SaS) podala podnet na prípad Moniky Tódovej. Ja som podala podnet vo veci 79-tisíc ľudí, ktorí mali byť dotknutí kontrolami.

Prečo vás nesmie sociálka kontrolovať len tak

Aj keď cítime, že postup štátnych orgánov nebol korektný, je samozrejmé, že nad kontrolou v domácnosti Moniky Tódovej sa nerozhorčujeme preto, lebo by práve ona mala byť nedotknuteľná. Preto musíme hľadať – a rýchlo nájdeme – zákonný rámec, za ktorý sa štátne orgány nesmú púšťať – alebo len v zlom sne či v Severnej Kórei.

Je ním taká zdanlivá banalita, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie