Denník N

Kľačno ako Twin Peaks: reportáž o sledovanom ministrovi, jeleňovi a vystrašených poľovníkoch

Ulovený jeleň, zábery vládnych limuzín, minister Gábor Gál pri poľovačke a rodina Balážovcov. Foto N – Andrej Bán a archív N
Ulovený jeleň, zábery vládnych limuzín, minister Gábor Gál pri poľovačke a rodina Balážovcov. Foto N – Andrej Bán a archív N

Kto koho prenasleduje? Polícia a ochranka ministra spravodlivosti Gábora Gála rodinu Balážovcov z Kľačna? Balážovci Gála a iných poľovníkov? Všetci všetkých?

Na tento príbeh z odľahlých lesov na hornej Nitre sa dá pozrieť ako na tragikomédiu v piatich dejstvách. Aj napriek svojej nejednoznačnosti vypovedá veľa o súčasnom Slovensku.

A aby sme nezabudli zdôrazniť už na úvod, súčasťou príbehu je aj Guantánamo a Texas.

Dejstvo prvé: Základný tábor Guantánamo

Na začiatku nie je slovo, ale jeleň. Presnejšie, ulovený jeleň. Súrodenci Jozef a Ľuboš Balážovci a syn jedného z nich, Lukáš, opisujú, ako boli vlani 21. septembra večer po zotmení pri motoreste na Kľaku a na parkovisku jedli pizzu. Vtom počuli, ako padla silná rana. Ako skúsení poľovníci vedeli, čo to znamená.

„Odrazu, mohlo byť po deviatej, na lúke asi 70 metrov od nás niečo strašne zrevalo. Zľakli sme sa, žiadne svetlo. Usúdili sme, že niekto niečo zastrelil, a išli sme sa k tomu miestu pozrieť. Ležal tam jeleň, nikde nikto. Odfotografovali sme ho a išli sme späť na parkovisko k autu, že zavoláme políciu. Vtom ide okolo policajná hliadka, okno otvorené. Svietime na nich, spoznali sme ich, kričali sme, nech zastanú. Videli nás, napriek tomu však pridali a išli preč,“ tvrdí Jozef Baláž.

Zastrelený jeleň. Foto – N

Udalosti nabrali dramatický spád.

Balážovci tvrdia, že sa pobrali do dediny Kľačno, kde žijú. Ako vravia, zvažovali, či má význam zavolať na policajnú linku 158 (keďže okoloidúca hliadka nezastala a odišla). Najmladší z nich, Lukáš, podľa ich rozprávania šiel na ihrisko kúpiť cigarety. Jeho otec a strýko ostali pred domom.

„Pred náš dom vtedy prišiel po štátnej ceste vládny bavorák. Správal sa čudne. Dopredu, dozadu, dopredu, dozadu. Zasvietili sme baterkou, bavorák odrazu vyletel dopredu a zmizol,“ vraví Jozef Baláž.

Túto situáciu zachytáva aj videozáznam,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie