Denník N

Bajčičák ukončil kariéru, bude reprezentačným trénerom mužov

Slovenský reprezentant Martin Bajčičák na trati pretekov v behu na lyžiach mužov na 50 kilometrov s hromadným štartom voľnou technikou na XXII. zimných olympijských hrách v Soči. FOTO TASR - Michal Svítok
Slovenský reprezentant Martin Bajčičák na trati pretekov v behu na lyžiach mužov na 50 kilometrov s hromadným štartom voľnou technikou na XXII. zimných olympijských hrách v Soči. FOTO TASR – Michal Svítok

Po neúspešnej poslednej sezóne ukončil svoju kariéru slovenský reprezentant v behu na lyžiach Martin Bajčičák.

Dlhoročný slovenský reprezentant v behu na lyžiach a päťnásobný olympionik Martin Bajčičák vo veku 38 rokov definitívne ukončil aktívnu kariéru.

Ďalej bude pôsobiť ako reprezentačný tréner mužov, vrátane tímu do 23 rokov i mladých nádejí športového centra polície, potvrdil športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Malák.

Skúsenosti odovzdá mladým

„Momentálne je v bežeckom lyžovaní správny čas odovzdať skúsenosti mladým. Po tejto sezóne, v ktorej neprišli aspoň také výsledky ako v tej predošlej, kde som dosiahol aspoň jednorazový úspech 14. miestom na ZOH v Soči, som si povedal, že prišiel čas skončiť,“ uviedol pre RTVS Bajčičák.

Bajčičák je jediným slovenským mužom v samostatnej ére, ktorý dokázal triumfovať v pretekoch Svetového pohára. Vo februári 2005 v nemeckom Reit im Winkl vyhral preteky na 15 km voľne. V kolotoči pohára sa od decembra 1995 pohyboval takmer dvadsať rokov a trikrát stál na pódiu pre najlepších.

Celkovo skončil najvyššie na 16. priečke v sezóne 2004/2005. Na Majstrovstvách sveta štartoval nepretržite od roku 1997 a z jeho desiatich účastí vyčnieva štvrté miesto z Oberstdorfu 2005, keď v skiatlone tesne zaostal za medailovými priečkami.

Reprezentoval na piatich olympiádach

Rodák z Dolného Kubína bol členom slovenskej výpravy na piatich zimných olympijských hrách, štartoval v Nagane, Salt Lake City, Turíne, Vancouveri i Soči.

Najlepší individuálny výsledok zaznamenal vďaka 8. miestu v skiatlone na ZOH 2006 v Turíne, kde bol ôsmy aj v tímovom šprinte s Ivanom Bátorym. Dvanásty skončil na 50 km klasicky v Salt Lake City 2002 a pred rokom v Soči obsadil na päťdesiatke voľne 14. priečku.

Posledná sezóna mu nevyšla

Bajčičákovi uplynulá sezóna nevyšla podľa predstáv, viac čakal od štartu na tohtoročných Majstrovstvách sveta vo Falune na prelome februára a marca, ktoré sa ukázali byť jeho rozlúčkou s vrcholnými podujatiami.

„Aj vek treba brať do úvahy, disciplín je pre mňa menej, budúcu zimu je na programe vo sveťáku len jedna päťdesiatka, dva alebo trikrát skiatlon. Na kratších tratiach by to bolo pre mňa ťažšie. Aj preto sa predo mnou reálnejšie vyrysovala bodka za kariérou,“ dodal Bajčičák, ktorý 12. júna oslávi 39. narodeniny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie