Denník N

Bugár sa postaral, aby za neho Most nemal náhradu, a SMK ďalej buduje etnické geto

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Osud oboch maďarských strán je na vážkach, ich politici sa však správajú, ako keby stále nič nechápali.

Výsledok eurovolieb a strata poslaneckých mandátov v Bruseli nemohli byť pre Most-Híd a SMK veľkým prekvapením. Pre obe strany to však znamená, že sa musia prestať tváriť, že sa vlastne nič nedeje. A že aj keď samy so sebou nič neurobia, všetko i tak napokon dobre dopadne. Pred vedúcimi politikmi oboch strán vyvstala v plnej nahote najväčšia hrozba – prídu o moc a o vlastnú zabezpečenú existenciu.

Bugárovcom hrozí, že stratia poslanecké miesta a šancu na účasť vo vláde, čo by pre (v postate schránkovú) stranu znamenalo rýchly zánik. Politici už teraz mimoparlamentnej SMK prichádzajú o nádej, že sa niekedy do parlamentu vrátia. Hrozí im tiež, že budú postupne prichádzať o posty na župnej a komunálnej úrovni a že ich prestane podporovať ich hlavný sponzor Viktor Orbán, ak pre neho už nebudú dostatočne užitoční.

Medzi tunajšími maďarskými intelektuálmi prebieha už niekoľko týždňov intenzívna debata o budúcnosti maďarskej politiky na Slovensku. Väčšina z nich vidí jedinú šancu na zachovanie maďarského parlamentného zastúpenia v prekonaní rozporov a v širokej spolupráci.

Nezhodnú sa len na tom, či takto dokáže spolupracovať súčasná politická elita (a ak áno, pod dominanciou ktorej strany), alebo či je už beznádejná a treba prísť s niečím novým. Teda s novou stranou alebo so spoluprácou starých strán pod novým vedením.

Zaujímavé je, že tí, o ktorých sa hlavne diskutuje, čiže rozhodujúci politici oboch väčších maďarských strán, verejnú debatu v podstate ignorovali. A ich prvé vyjadrenia po eurovoľbách ako keby chceli potvrdiť, že stále nič nechápu a počítať s nimi už nemá zmysel.

SMK v starých koľajach

SMK reagovala na ďalšie volebné fiasko vyhlásením, že urobí všetko pre vytvorenie jednotnej maďarskej politickej reprezentácie zloženej zo všetkých organizácií, ktorým záleží „na rozvoji maďarskej komunity“. Voľby podľa nej tiež potvrdili, čo strana vždy hovorila, že budúcnosť má iba politizovanie na etnickom základe. Snahy o spoločnú slovensko-maďarskú stranu podľa nej definitívne zlyhali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Európska únia

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie