Denník N

Zuzana Štelbaská: Panická porucha je veľmi rozšírená a je skľučujúce, koľko ľudí to vôbec nerieši

Zuzana Štelbaská. Foto - Ondrej Štelbaský
Zuzana Štelbaská. Foto – Ondrej Štelbaský

Šéfredaktorka markizáckeho magazínu Reflex hovorí o tom, prečo pod vplyvom svojej práce prišla o všetky ilúzie, a otvorene opisuje svoj boj s panickými atakmi.

Reportéri Reflexu, ktorí sa venujú investigatívnej publicistike, sú často terčom vyhrážok. Máte pocit, že polícia k tomu po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pristupuje s väčšou vážnosťou?

Máme zmiešané skúsenosti. Aj v minulosti, keď sme im chceli dať nejaký náš tip alebo ich žiadali o súčinnosť na nejakom prípade, nešlo to vždy hladko a nebolo to vždy podľa dohody. Niekedy boli naozaj skvelí a niekedy mi nešlo do hlavy, prečo robia to, čo robia.

Nedá sa ani spočítať, koľkokrát naši reportéri dostali pri svojej práci vyhrážky. Stačí, že idú robiť hoci aj susedský spor, a už sa im vyhrážajú smrťou alebo ťažkým ublížením na zdraví. Alebo podnikateľ, ktorý vie, že robí zle, no má konexie, a tak sa vyhráža novinárovi. Očakáva, že sa novinár zľakne, lenže ten sa nezľakne a podnikateľ začne byť nervózny, a tak pritvrdzuje a pritvrdzuje. Mnohí sa novinárom vyhrážajú aj preto, lebo vidia, že smú. Jednak počujú, ako sa vyjadrujú o novinároch politici, a tiež rátajú s tým, že polícia nijako rázne voči nim nezakročí.

Mali sme aj prípad, keď padli trestné oznámenia. Bolo to vtedy, keď po Kike Kövešovej strieľal jeden muž zo vzduchovky. Ten prípad je stále v riešení a nemôžem prezradiť detaily.

No nedá sa riešiť všetko s políciou. Zahrabali by sme sa po súdoch a nič by sa neurobilo. S políciou riešime len veľmi vážne prípady, ale vtedy zvyčajne padajú obojstranné trestné oznámenia. Ani súdy sa u nás často nevyhrávajú na pravde, ale na dátumoch, formuláciách, na slovíčkach, do ktorých sa oprú právnici, a súdny spor zrazu ide úplne iným smerom.

Stáva sa, že reportéri po vyhrážkach už túto prácu nechcú robiť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie