Denník N

Polícia prelomila Kočnerove šifrované správy: hľadá aj tie, ktoré mali byť stratené

Marian Kočner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej môže nastať výrazný posun.

Vyšetrovanie objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa pravdepodobne výrazne posunie. Denník N zistil, že vyšetrovateľom sa podarilo prelomiť komunikáciu Mariana Kočnera prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema.

K údajom sa dostal Europol, konkrétne jeho vedecko-odborné centrum pre skúmanie počítačovej kriminality. Údaje o tom, ako Kočner komunikoval pred vraždou, počas nej, ale aj tesne po nej, môžu polícii výrazne pomôcť v ďalšom pátraní.

Doteraz polícia disponovala iba podrobnou lokalizáciou Kočnerovho mobilu, ktorú získala vďaka rekonštrukcii toho, ako sa prihlasoval na jednotlivé stanice mobilných operátorov. Tak zistila aj to, že sa po vražde stretol s Alenou Zsuzsovou. No napríklad informácie o telefonátoch v čase vraždy chýbali. Píše sa o tom aj v uznesení o vznesení obvinenia.

„Analýzou call logov v tomto mobilnom telefóne bolo zistené, že v čase od 19. 2. 2018 do 14. 3. 2018 sa v zariadení nenachádzajú záznamy o hovoroch, čo je podozrivé zistenie, vzhľadom na dátum skutku 21. 2. 2018 a dátum medializácie prípadu od 26. 2. 2018,“ napísal v uznesení vyšetrovateľ Peter Juhás.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie