Denník N

Rozum v iracionálnej dobe

Namiesto tém sme tu mali slogany typu menej Bruselu, opravíme Brusel, dosť Bruselu a zaklincovalo sa to predbiehaním sa v množstve rozumu.

Autor je spisovateľ

Európske voľby sa pre nás blamážou neskončilli. Dopadli lepšie ako u našich susedov a v porovnaní so zakladajúcimi krajinami Únie sme do parlamentu poslali len symbolickú časť extrémistov. Hroziace nebezpečenstvo víťazstva populistov a euroskeptikov sa nakoniec do výsledku nepretavilo a zaslúžilo sa o to svojou mierou aj Slovensko vďaka mobilizácii proeurópskych strán.

Človek aby sa pomaly začal na svet pozerať aj so štipkou optimizmu. No okrem nádeje do budúcnosti je i tak hanby dosť. Nielen v podobe dvoch zvolených exotov obdivujúcich nacizmus, ale hlavne v opäť jednoznačne najnižšej volebnej účasti.

Súčasné Slovensko charakterizuje nezáujem a ľahostajnosť nielen voči politike EÚ ako nášho spoločného domova, ale aj voči globálnym problémom. Téma klimatickej zmeny v Európe vyhnala do ulíc milióny protestujúch, ktorí požadujú od vlád rýchle konkrétne riešenia na záchranu planéty.

V Nemecku to bola hlavná téma kampane a zo Zelených sa stala druhá najsilnejšia strana. Našu verejnosť a najmä vládu otázka prežitia ľudstva doteraz nechávala chladnými. Energetický a emisný plán máme druhý najhorší v Európe a pod dohľadom vládnych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie