Denník N

Spojili sa a teraz sa rozídu: europoslanci PS a Spolu mieria do iných frakcií, dilemu majú aj v SaS

Michal Šimečka počas eurovolieb v roku 2019. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka počas eurovolieb v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozdelenie slovenských mandátov v europarlamente môže byť pestré: víťazná koalícia sa rozdelí do dvoch frakcií, Peter Pollák rokuje aj so zelenými, Jurzycu zo SaS to zase ťahá k ľudovcom.

Voľby sa skončili, začína sa preskupovanie síl v Európskom parlamente. Väčšina zástupcov zo Slovenska sa zaradí do najväčších z frakcií – s výnimkou kotlebovcov, ktorí zostanú izolovaní.

Najsilnejšou frakciou po víkende zostala Európska ľudová strana (EPP), hoci je výrazne oslabená; táto frakcia združuje najmä kresťanskodemokratické a konzervatívne strany. V počte europoslancov nasledujú socialisti (S&D), liberáli (ALDE) a zelení.

Už pred voľbami bolo jasné, že do zvláštnej situácie sa dostane víťazná proeurópska koalícia Progresívneho Slovenska (PS) a strany Spolu. Kým PS má dohodu s liberálmi z ALDE, Spolu sa hlási k ľudovcom z EPP.

Potvrdilo sa to. A tak noví europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík (PS) smerujú do ALDE a ich kolegovia z kandidátky Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (Spolu) budú v EPP.

Bilčík: Voliči to pochopia

Líder kandidátky PS a Spolu Michal Šimečka hovorí, že platí dohoda spred volieb a rozdelia sa do ALDE a EPP. „No kandidovali sme so spoločným programom a ten budeme presadzovať.“

Podľa dvojky kandidátky Vladimíra Bilčíka je rozdelenie už definitívne, europoslanci za Spolu už majú naplánované stretnutie s predstaviteľmi európskych ľudovcov.

„Strana Spolu sa hlási k členstvu v EPP, nie je to niečo, čo by sme si teraz vymysleli od stola. Voličom sme to komunikovali aj v kampani a som presvedčený, že to pochopia,“ myslí si Bilčík a dodáva, že EPP a ALDE veľmi pravdepodobne v europarlamente vytvoria spoločnú hlasovaciu koalíciu.

V EPP budú okrem dvoch europoslancov za Spolu pôsobiť aj dvaja zástupcovia KDH – Ivan Štefanec a Miriam Lexmann, ktorá si mandát prevezme po brexite.

Kresťanskodemokratickú frakciu EPP môžu ešte doplniť aj ďalší. Naznačuje to aj Bilčík. „Je tu zopár poslancov, ktorí premýšľajú, kam pôjdu. Budeme sa určite usilovať o to, aby sme sily koncentrovali,“ vraví nový europoslanec. Môže sa to podľa neho týkať aj SaS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie