Denník N

PiS získala toľko hlasov ako nikto predtým. Sme na najlepšej ceste k Maďarsku, píšu komentátori

Šance, že PiS vyhrá aj parlamentné voľby na jeseň, nikdy neboli vyššie.

Počas volebného večera pozerajú dvaja mladí členovia opozičnej Občianskej platformy na mapu s výsledkami. „Poľsko je rozdelené na dva bloky,“ hovorí jeden. „Áno, ale ten náš je slabší,“ odpovedá druhý.

Rozhovor, ktorý uverejnil magazín Newsweek, vystihuje situáciu v Poľsku po nedeľných voľbách do Európskeho parlamentu. Tie boli akousi generálkou pred parlamentnými voľbami na jeseň. A lepšie ju zvládla súčasná vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

„Šanca, že PiS na jeseň vyhrá, je väčšia ako kedykoľvek predtým,“ hovorí pre Denník N Wojciech Przybylski, šéfredaktor portálu Visegrad Insight.

Strana Právo a spravodlivosť vyhrala nedeľné voľby pred opozíciou, ktorá sa spojila do koalície s názvom Európska koalícia. „To nebolo prekvapivé, keďže podľa väčšiny prieskumov viedla. Mimoriadny je však výsledok – 45 percent,“ dodáva Przybylski. V šoku z toho boli aj samotní politici PiS.

Za kandidátov PiS hlasovalo vo voľbách 6,2 milióna poľských voličov, čo je o pol milióna viac ako v parlamentných voľbách v roku 2015 (pri trochu nižšej účasti). Po roku 1989 žiadna politická strana v Poľsku v nijakých voľbách nezískala takú veľkú podporu.

https://twitter.com/wyborynamapiepl/status/1132991344392200193

Čím to je?

V zahraničných médiách sa pritom v súvislosti s Poľskom za posledné roky písalo hlavne o útoku na ústavný súd, reakcii Bruselu či o ovládnutí verejnoprávnych médií. Čím to je, že Poliaci aj napriek tomu volia PiS?

Opoziční politici, ale napríklad aj Jaroslaw Kurski, zástupca šéfredaktora Gazety Wyborczej, hovoria o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie