Denník N

Netanjahu kapituloval pre to, čo sa mnohým Izraelčanom nezdá fér

Mnohým Izraelčanom sa nepáči, že ultraortodoxní študenti nemusia nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Lieberman to chcel zrušiť a zabránil tak vzniku novej vlády. Foto - TASR/AP
Mnohým Izraelčanom sa nepáči, že ultraortodoxní študenti nemusia nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Lieberman to chcel zrušiť a zabránil tak vzniku novej vlády. Foto – TASR/AP

Dlhoročný izraelský premiér nedokázal zostaviť pravicovú vládu. Nacionalista Lieberman trval na tom, aby aj ultraortodoxní študenti museli absolvovať povinnú vojenskú službu.

Po 42 dňoch po voľbách izraelský premiér Benjamin Netanjahu kapituloval v snahe získať koaličnú väčšinu. Izrael tak čakajú 17. septembra ďalšie predčasné voľby.

Prvý raz v dejinách Izraela sa budú konať dvoje volieb v ten istý rok.

Netanjahu sa do poslednej chvíle tomu snažil vyhnúť. Dokonca ponúkal ľavicovým politikom, s ktorými pôvodne nechcel vládnuť, funkcie. Tí to odmietli. A tak si vynútil nové voľby, aby jeho rival Benny Gantz (Modro-biela aliancia) nedostal šancu zostavovať vládu.

„Kúzelník Bibi“, ako jeho stúpenci oslavovali jeho tesné víťazstvo v aprílových voľbách, narazil na konflikt medzi ortodoxnými stranami a sekulárnou nacionalistickou stranou Jisrael Bejtenu (Náš domov Izrael).

Na čom padla koalícia? Na vojne

Jej líder, bývalý minister obrany Avigdor Lieberman si od začiatku ako podmienku kládol presadenie zákona,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie