Denník N

Kotlebovec Mário Vidák šíril hoax, že pápež nosí „dúhový kríž“ LGBT

Momentálne už zmazaný článok Kotlebovca Mária Vidáka o pápežovi.
Momentálne už zmazaný článok Kotlebovca Mária Vidáka o pápežovi.

Neúspešný kandidát za Kotlebovu stranu Mário Vidák priživuje hystériu z homosexuálov fotkou pápeža, ktorý si zavesil na krk kríž mladých kresťanov z Latinskej Ameriky.

Facebookom sa šíril ďalší hoax, ktorý priživoval paniku z homosexuálov. Postaral sa o to kotlebovec Mário Vidák, ktorý prevádzkuje anonymný dezinformačný web Magazin1.sk.

Vidák uverejnil staršiu fotku pápeža Františka, na ktorej má na krku zavesený farebný kríž. Vidák si to preložil tak, že pápež nosí kríž vo farbách dúhovej vlajky, ktorá je symbolom sexuálnych menšín.

„Pápež František je známy svojou podporou multikulturalizmu, migrácie a dnes dokonca aj podporou LGBTI skupín. Ako symbol pre ich podporu nosí kríž v dúhových farbách. Dúhové farby používajú LGBTI skupiny,“ napísal Magazin1.sk.

Autor si následne zakonšpiroval, že pápež tým podporil hnutie, ktoré sa údajne snaží rozvrátiť kresťanský svet: „Liberálne LGBTI hnutia sú známe svojimi vyjadreniami za podporu potratov či agresívnymi protestmi proti kresťanom. Je zaujímavé, že práve pápež podporuje takéto hnutia.“

V skutočnosti mal pápež na fotke Pastiersky kríž latinskoamerickej mládeže. Fotka pochádza z októbra 2018, keď pápež prijal zástupcov mladých kresťanov z Panamy.

Denník N kontaktoval Vidáka. Upozornili sme ho, že šíri hoax, a požiadali sme ho o vyjadrenie.

Vidák na žiadosť neodpísal, článok však následne zmazal. Dovtedy ho na Facebooku videli tisíce ľudí.

Okrem iných ho zdieľala aj česká herečka Aňa Geislerová v domnienke, že ide o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie