Denník N

Cirkus či múdry ťah? Gruzínec Saakašvili povedie ruskojazyčnú oblasť Ukrajiny

Michail Saakašvili sa naučil po ukrajinsky počas univerzitných štúdií v Kyjeve. Po anglicky zase na Columbii v New Yorku. Foto – TASR/AP
Michail Saakašvili sa naučil po ukrajinsky počas univerzitných štúdií v Kyjeve. Po anglicky zase na Columbii v New Yorku. Foto – TASR/AP

Ukrajinský prezident vymenoval gruzínskeho exprezidenta za hlavu Odeskej oblasti. Riskantný ťah Ukrajincov prekvapil.

Keď sa v piatok objavila informácia, že bývalý gruzínsky prezident Micheil Saakašvili dostal ukrajinské občianstvo, začali sa na Ukrajine šíriť vtipy, že po vlne zahraničných ministrov a poradcov v ukrajinskej vláde sa „Míša“ stane novým ukrajinským premiérom.

Nakoniec ukrajinský prezident Petro Porošenko svojho kamaráta z vysokoškolských čias na univerzite Tarasa Ševčenka vymenoval len za gubernátora Odeskej oblasti. Ukrajinci sa však aj tak nestačili diviť.

Ako na kolotoči, zdola znovu nahor

Kontroverznejšiu figúru pre kľúčový ruskojazyčný prístav v Čiernom mori si ťažko mohol vybrať. Saakašvili je známy ako reformátor, ktorý presadil v Gruzínsku dôležité reformy a dotiahol tam investorov počas svojej éry v rokoch 2004 až 2013.

Zároveň sa však nechal Ruskom vyprovokovať v roku 2008 do vojny o gruzínske separatistické územia Južné Osetsko a Abcházsko. Rovnako začal mať autoritárske spôsoby a teraz ho dokonca stíhajú za zneužitie moci. Tbilisi márne žiada Kyjev, s ktorým zdieľa zlé vzťahy s Moskvou, o jeho vydanie.

Porošenko tak vytiahol z pádu na vrchol politického outsidera. A domáci politológovia začali riešiť, čo svojím ťahom myslel.

„Nevieme, či je to dobré alebo zlé. Ale nudiť sa rozhodne nebudeme,“ povedala Denníku N zahraničnopolitická analytička a Odesanka Hanna Šelestová.

„Určite bude veľmi aktívny a miestni od neho budú veľa očakávať. Kľúčové bude, koho zoberie do svojho tímu,“ dodáva. Jeho výhodou je, že je mimo oligarchického systému. Ako cudzinec by mohol mať výhodu odstupu od klientelizmu. Neznalosť miestnych pomerov však môže byť rovnako nevýhodou.

Šapitó-šou

Jeho vymenovanie zaujalo aj ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorý ho komentoval na svojom Twitteri. „Saakašvili – hlava Odeskej oblasti. Šapitó-šou pokračuje. Nešťastná Ukrajina.“

Použil pritom ukrajinský variant názvu krajiny – Украïна, čo si Ukrajinci nenechali ujsť a robili si z neho žarty, že sa ruský premiér konečne začal učiť reč ich krajiny.

Ruskojazyčná, ale zároveň liberálna Odesa má zmysel pre humor. Každý rok sa tam koná festival humoru a sídli v nej napríklad vtipné múzeum kontrabandu. Neubehlo ani 24 hodín od gubernátorovho vymenovania a v miliónovom meste sa už objavil prvý protest.

V okolí sídla regionálnej vlády sa objavili povešané a pohodené „kravaty pre Míšu“.

Sú pripomienkou videa BBC, ktoré počas ruskej invázie v Gruzínsku pred siedmimi rokmi obletelo svet. Saakašvili na ňom žužľal kravatu.

Popri zmysle pre humor je však nálada v Odese často napätá. Hoci – podobne ako v Charkove či Dnepropetrovsku – proruskí separatisti nemajú výraznú podporu, domáci sa boja konfliktu. „Polovica mesta čaká na zázrak, druhá sa bojí vojny,“ hovorí domáca analytička Šelestová.

Masaker z 2. mája minulého roka, pri ktorom počas požiarov v Dome odborov a zrážok medzi stúpencami majdanu a jeho odporcami zomrelo vyše 40 ľudí, dodnes nie je riadne vyšetrený. Z času na čas proruskí diverzanti v meste odpália bombu.

Proti oligarchovi

Zmena na gubernátorskom poste sa očakávala. Saakašviliho predchodca Ihor Palyca, ktorého spájali s dnepropetrovským oligarchom Ihorom Kolomojským, v Kyjeve podporu nemal.

O jeho konci sa podľa ruského serveru Slon hovorilo už vtedy, keď pre spor o energetické spoločnosti musel z gubernátorského postu odísť sám oligarcha v Dnepropetrovsku.

Od Saakašviliho sa najviac očakáva, že do oblasti priláka investorov a zabojuje s korupciou tak, ako kedysi so skorumpovanými gruzínskymi policajtmi. Napriek tomu, že neskôr sa do nej sám zamotal.

Finančník a filantrop George Soros, ktorý sa snaží podporovať prodemkratické aktivity po celom svete, mu to zazlieva. „Saakašvili promptne vyhodil dopravných policajtov a zátarasy, ktoré slúžili na vyberanie úplatkov od vodičov. Ukrajina podobne demonštratívny program nemala. Lenže revolučný líder Saakašvili mal diktátorské tendencie. Potlačil korupciu, ale nakoniec z nej urobil štátny monopol,“ kritizoval ho Soros na konferencii v Davose tento rok.

Saakašvili tvrdí, že Odesu miluje.

Rovnako ako kedysi Gruzíncom sľubuje dnes Odesanom, že zabojuje s korupciou či deravými cestami. „Cesty máme zlé, lebo sa kradlo z peňazí na ich opravu,“ povedal Saakašvili.

Na otázku, ako chce zakročiť proti separatistom, hovorí, že všetko záleží na vzťahu s miestnymi. Ak ľudia pocítia, že vláda bojuje za nich, odpadnú aj tieto nálady. Podobne ako fámy, že by raz mal nahradiť premiéra Arsenija Jaceňuka. Tento šum označil za úplnú hlúposť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie