Denník N

7 dobrých správ: V Prešove požičiavajú bicykle za pomoc druhým

V Prešove rozbehli požičiavanie bicyklov za dobré skutky. Foto – Bicykluj za dobré skutky
V Prešove rozbehli požičiavanie bicyklov za dobré skutky. Foto – Bicykluj za dobré skutky

Skutočné darčeky v Keni menia celé komunity, v Čataji rozbehli dedinské požičiavanie vecí a na Bojnickom zámku otvorili novú prehliadkovú trasu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Fakultu Cambridge povedie prvýkrát žena

Prestížna britská univerzita Cambridge ohlásila dva významné míľniky. Na čelo jednej zo svojich fakúlt menovala 51-ročnú podnikateľku a filmovú producentku Sonitu Alleynovú. Ide o prvú ženu na čele fakulty Jesus College, ktorá existuje viac ako 500 rokov a patrí medzi najstaršie na britskej univerzite. Alleynová je zároveň prvá osoba tmavej pleti, ktorá bude zastávať tento post.

Alleynová pochádza z Barbadosu a na Cambridgei vyštudovala filozofiu. Do funkcie nastúpi na jeseň.

„Odišla som z Cambridgeu pred 30 rokmi, ale nikdy som ho neopustila. Som veľmi rada, že sa tam vrátim,“ povedala pre denník Guardian.

Prestížna univerzita sa snaží posilňovať diverzitu medzi svojimi študentmi. Minulý rok prijali rekordný počet vysokoškolákov tmavej pleti.

2. Plánujú zachovať pôvodnú podobu Notre-Dame

Parížsku katedrálu Notre-Dame zrekonštruujú do stavu, v akom bola pred aprílovým požiarom. Francúzsky senát schválil zákon, ktorý upravuje spôsob, akým sa bude rekonštruovať. Opravy by podľa neho mala zabezpečiť verejná inštitúcia pod francúzskym ministerstvom kultúry.

Senát tak odmietol názory, že by zničené časti katedrály mali postaviť v modernom štýle, ako naznačovali niektoré odvážne návrhy rekonštrukcie. Jediným odklonom od pôvodnej stavby smie byť použitie iných materiálov, ale aj to musí byť odôvodnené.

Senátori z pôvodného návrhu zákona vyhodili klauzulu, vďaka ktorej mohla vláda urýchliť stavbu uplatnením si výnimky vo vzťahu k územnému plánovaniu, životnému prostrediu či verejnému poriadku. Z dôvodu zmien v zákone sa budú musieť obe komory francúzskeho parlamentu – senát a národné zhromaždenie – ešte dohodnúť na konečnej verzii zákona.

Senátori tiež kritizovali Macronove ambície opraviť budovu do piatich rokov.

„Obnovíme katedrálu Notre-Dame v Paríži. Prezident síce stanovil ambiciózny cieľ, ale nebudeme si zamieňať rýchlosť so zhonom,“ povedal pre Le Monde francúzsky minister kultúry Franck Riester.

3. V Prešove požičiavajú bicykle za dobré skutky

V Prešove rozbehli projekt verejných bicyklov. Tie sa budú požičiavať za peniaze, ale aj za dobré skutky, teda za pomoc združeniam alebo miestnej komunite. Stačí sa zaregistrovať prostredníctvom aplikácie a následne zbierať kredity potrebné na jazdu bicyklami, ktoré opravili a nadizajnovali prešovskí umelci. Z kovošrotu tiež vytvorili stojany.

„Myslím si, že tak ako si ľudia prestali v určitom bode vážiť prírodu, prestali si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie