Denník N

Krízy sa skončili, ale zúrivosť zostáva

Migrant skáče cez hraničný plot na územie Spojených štátov. Foto - TASR/AP
Migrant skáče cez hraničný plot na územie Spojených štátov. Foto – TASR/AP

Mnohých ľudí stále znepokojuje migrácia a zlá hospodárska situácia, no jedno i druhé sa za posledné roky veľmi zlepšilo.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Výsledky minulotýždňových volieb do Európskeho parlamentu priniesli zmes viacerých pocitov. Isté víťazstvo mohlo totiž deklarovať viacero strán. Krajne pravicoví populisti získali o čosi viac priestoru, ale rovnako sa darilo aj rozhodne ľavicovým stranám, ako sú zelení. Jediným jasným ponaučením je, že tradičné strany, ktoré dominovali kontinentálnej politike od roku 1945, naďalej strácajú príťažlivosť i moc.

Kdeže sú tí migranti?

Lenže voľby sú často aj oneskoreným indikátorom sociálnej zmeny. Kým si začne byť verejnosť vedomá nejakej témy a začne sa v nej angažovať, samotný problém už mohol dosiahnuť svoj vrchol. Vezmite si dve témy, o ktorých si väčšina ľudí myslí, že poháňajú populizmus v západnom svete: strach z imigrantov a nedostatok ekonomických príležitosti. V oboch prípadoch sa zdá, že kríza pominula, ale zúrivosť zostáva.

Počet migrantov, ktorí prišli do Európskej únie ilegálne, je najnižší za päť rokov. V roku 2018 preplávalo Stredozemné more asi 115-tisíc ľudí, ktorí sa snažili dostať do Európy. To je 89-percentný pokles oproti číslu z roku 2015. Toto zníženie odráža európsku spoluprácu s krajinami severnej Afriky a Blízkeho východu, ktorej cieľom bolo posilniť ochranu hraníc a stimulovať ekonomický rozvoj, no tiež európsku snahu prísnejšie vynucovať podmienky pre žiadateľov o azyl. Dnes sú žiadatelia odmietaní v pomere dva ku jednej, čo je opak štatistiky z roku 2015.

V Spojených štátoch je tento vzorec podobný. Imigrácia z Mexika, čo je téma, ktorú Donald Trump po ohlásení svojej kandidatúry neustále spomínal, sa v skutočnosti už niekoľko rokov vyvíja opačným smerom, ako to tvrdia ľudia s reštriktívnym prístupom k prisťahovalectvu. V skutočnosti sa medzi rokmi 2007 až 2016 znížil počet Mexičanov nelegálne žijúcich v Spojených štátoch o poldruha milióna.

A hoci v poslednom čase vidíme prichádzať vyšší počet migrantov zo strednej Ameriky (to je tá karavána, proti ktorej prezident tak brojí), ide skôr o žiadateľov o azyl, ktorý neprekračujú americké hranice nelegálne, ale namiesto toho hľadajú pohostinnosť amerických úradov na hraniciach a žiadajú o status utečenca, ktorý dostane len malé percento z nich. Inými slovami, na Západe už neexistuje žiadna veľká migračná kríza.

Načo bojovať staré bitky?

A čo ten druhý problém, ktorý je palivom pre populizmus, teda nezamestnanosť a stagnácia platov v strednej triede?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie