Denník N

Mikrovzbura v Smere: očakávanie, vyčkávanie a čakanie (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák a Koščová Stach vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

V eurovoľbách na Slovensku, na rozdiel od väčšiny krajín vrátane Poľska, Maďarska a Čiech, prepadli strany vládnej koalície, teda strany zodpovedné za nosné témy na domácej aj európskej úrovni. Most-Híd mal artikulovať spravodlivosť, životné prostredie, infraštruktúru a menšiny, SNS obranu, pôdohospodárstvo, vidiek, vzdelávanie a vedu, Smer eurozónu, sociálno-ekonomické témy, zdravotníctvo a bezpečnosť. Témy, ktoré riešia aj v Rade EÚ a spolu s europarlamentom presadili či budú presadzovať v budúcnosti. Chápem, prečo tak neučinili. Odpočet by bol smutný a hra na „diktát Bruselu“ odhalená. A tak boli úspešnejšie mimoparlamentné strany.

Prešľap týždňa

Úspech protisystémových strán vo voľbách do europarlamentu by mal štandardnými, pôvodnými stranami a politikmi zatriasť. A poriadne. Euroskeptické hlasy sú dôsledok zlyhania doterajšej politiky. Ukolísanie sa, že to mohlo byť aj horšie, bez zásadnej zmeny politiky a pokračovanie v chrlení smerníc povedie k posilňovaniu odstredivých tendencií. Občania projekt EÚ podržali, teraz sú na ťahu politici, aby podržali svojich občanov a začali im splácať dlh stratených životných šancí.

Podcenená udalosť

Najlepší spôsob, ako zakryť prízemné mocenské záujmy, je vyhovárať sa na absenciu vizionárov. Úplne by mi stačila spravodlivosť vrátane sociálnej, politika hodnôt, dodržiavanie etiky, a to nie len v politike. Elementárne dodržiavanie pravidiel ľudskosti, dôstojnosti a tolerancie.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

  1. Výsledky eurovolieb a ich komentovanie. Nebudem nosiť drevo do lesa, poviem len, že ak (relatívne) dobre dopadli župné, komunálne a prezidentské voľby, verím, že na budúci rok (relatívne) dobre dopadnú aj tie kľúčové – parlamentné. Napríklad aj tak, že sa do NR SR nedostanú tie strany, ktoré sa teraz nedostali do Bruselu.
  2. Podľa Fica z marca 2018 na východe nič nie je. A to nič – konkrétne košické – značky Smer sa v máji 2019 celkom artikulovane vzbúrilo proti autorovi onej hlbokej myšlienky. Natíska sa logická protiotázka: Haló, pani okresná predsedníčka Smolková, takmer dve desaťročia s Ficom pri moci bolo fajn? No mňa v tejto chvíli viac zaujíma, čo bude, keď sa vzbúri stred a západ, kde podľa Ficovej logiky zrejme voľačo je.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie