Denník N

Segregácia rómskych detí v Bratislave: nikomu sa nepáči, nikto ju nezastaví

V Podunajských Biskupiciach sa sväté prijímanie už roky deje tak, že to svoje majú oddelene slovenské, maďarské a rómske deti. Je to najmä výsledok toho, že tam potichu vznikla segregovaná škola.

Rómske deti, maďarské deti a tie ostatné. Takto začiatkom mája rozdelili žiakov na prvom svätom prijímaní v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Ide o systematickú segregáciu školákov podľa národnosti či rasových predsudkov v hlavnom meste?

Deti do skupín rozdelil miestny farár, a tak sa prípad môže zdať jednoznačný. No po rozhovore s rodičmi detí, miestnym starostom, farárom a riaditeľkou školy sme zistili, že vyčleňovanie rómskych detí počas prvého svätého prijímania je len dôsledkom dlhotrvajúceho problému v tejto mestskej časti.

Príbeh rómskeho dievčaťa z Trnavy, ktoré malo byť počas prvého svätého prijímania oddelené od zvyšku detí, motivoval prehovoriť aj ďalších rómskych rodičov. Situáciu v Podunajských Biskupiciach, kde rómski žiaci nemohli byť v máji na cirkevnom obrade s ostatnými deťmi, ako prvá zachytila blogerka, ktorá píše svoje texty na Denníku N.

Čo sa stalo?

Keď sa rodičia rómskych detí v Podunajských Biskupiciach dozvedeli, že ich deti budú mať prijímanie osobitne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie