Denník N

Široký dal synovi hračku. A on ju pokazil (posledné slová Braňa Bezáka)

Päť postrehov z týždňa, v ktorom som zistil, že prvé sväté prijímanie nie je fotoshooting, že puč nebude a Fico je falošný James Bond, ktorý by mal odísť zo zdravotných dôvodov.

Pondelok

Absolvoval som prvé sväté prijímanie s oboma mojimi synmi. S jedným na Slovensku, s druhým v Rakúsku. Príprava v oboch prípadoch sa začala viac ako pol roka predtým. Aj keď v nej boli Rakúšania trochu uvoľnenejší, samotný akt v kostole sa v oboch prípadoch nacvičoval trochu ako detská besiedka. Bolo dopredu jasné, kto kde bude sedieť, kde budú deti, kde krstní rodičia, kde ostatní príbuzní. Je preto dosť dobre možné, že dieťaťu, ktoré sa pripojí k nácviku na poslednú chvíľu, sa môže ujsť miesto takpovediac mimo choreografie.

Snaha o segregovanie rómskeho dievčatka na prvom svätom prijímaní v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave podľa vyjadrenia vedenia farnosti vyplývala z toho, že sa do procesu prípravy zapojilo neskoro. V tom istom stanovisku sa zároveň vyjadruje poľutovanie nad poznámkami niektorých rodičov, ktoré sa „protivia kresťanskému prikázaniu lásky“.

Neviem presne, ako to bolo, ale spomenul som si pri tejto príležitosti na jedného svojho známeho, ktorý mi na otázku, prečo bude mať svadbu v kostole, odpovedal: „Lebo sú odtiaľ krajšie fotky.“

Mnoho katolíkov vníma aj prvé sväté prijímanie hlavne ako fotoshooting. Viem si predstaviť, ako ich naštve, keď po všetkej tej vizážistickej opatere, ktorú venujú svojim ratolestiam, im niekto do záberu chce posadiť Rómku. To je okamžite o polovicu menej srdiečok kresťanskej lásky na Instagrame.

Nie džendžer a peklo z Istanbulu. Pre nás veriacich je ohrozením,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie