Denník N

Babiš ovplyvňuje dotácie, Česko musí vrátiť 17,5 milióna eur

Andrej Babiš. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Babiš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neporušujem ani české, ani európske zákony. Som šokovaný tým, čo tvrdia české médiá, že Európska komisia chce vrátenie dotácií, ktoré dostala moja bývalá firma. Nie je to pravda, tvrdil ešte v piatok Andrej Babiš. Správa Európskej komisie dokazuje opak.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je v konflikte záujmov, a preto by jeho firmy uložené vo zvereneckých fondoch mali vrátiť miliónové dotácie. Píše sa to v návrhu audítorskej správy, ktorú do Česka zaslala Európska komisia a ktorú má k dispozícii český Deník N.

Kľúčový dokument podľa pečiatky na úvodnej strane prišiel do Česka 29. mája a pozostáva zo 71 strán textu v angličtine. Autenticitu potvrdzujú úradné pečiatky, informácie sa navyše zhodujú s doteraz vydanými vyhláseniami ministerstva financií a ministerstva pre miestny rozvoj. Dokument podrobne opisuje, prečo je podľa úradníkov EK premiér Babiš v konflikte záujmov a prečo by sa dotácie vyplatené Agrofertu mali vrátiť.

Odsek s celkovou sumou, ktorá by sa podľa audítorov mala vrátiť. Reprofoto – Deník N

„Pán Babiš ovláda dva zverenecké fondy a cez tieto zverenecké fondy tiež ovláda skupinu Agrofert,“ píše sa jasne v správe. To audítori dokladajú tým, že hlavnými cieľmi zvereneckých fondov sú podľa ich stanov riadenie skupiny Agrofert a ochrana záujmov Andreja Babiša. Správca fondov zároveň nesmie zvýšiť základné imanie vo firmách Agrofertu bez toho, aby všetky nové vydané akcie získal Babiš.

Agrofert z dotácií profitoval

Premiér opakovane tvrdí, že žiadne pravidlá neporušil. „Neporušujem ani české, ani európske zákony. Som šokovaný tým, čo tvrdia české médiá, že Európska komisia chce vrátenie dotácií, ktoré dostala moja bývalá firma. Nie je to pravda. Česká republika rozhodne nebude musieť vracať žiadne dotácie,“ vyhlásil Babiš v piatok v snemovni. Na otázky, ktoré mu Deník N položil po získaní dokumentu, doteraz neodpovedal.

Podľa Európskej komisie sa do rozhodovania o dotáciách mohli premietnuť premiérove osobné aj ekonomické záujmy, čo celý systém pokrivilo. „Mohli sa prejaviť následnými rozhodnutiami, ktoré boli prijaté vo vzťahu k úniovým fondom a z ktorých Agrofert priamo alebo nepriamo profitoval,“ píše sa v správe, ktorá potom uvádza konkrétne prípady výhod.

Podľa správy z toho vyplývajú tri závery: Babiš sa aktívne zapájal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie