Denník N

Konzultant zo Stanfordu: Sú tri dôvody, prečo slovenským automobilkám hrozí nebezpečenstvo

Ilustrácia pre N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia pre N – Hedviga Gutierrez

Siedmy zo série 11 textov o budúcnosti automobilov.

Sven Beiker prednáša manažment automobilového priemyslu na Stanfordskej univerzite a je riaditeľom konzultačnej firmy Silicon Valley Mobility, ktorá radí startupom, automobilkám či poisťovniam najmä v oblasti autonómnych áut. Predtým pracoval pre automobilku BMW, konzultačnú firmu McKinsey a bol šéfom centra pre automobilový priemysel na Stanforde.

Európa bude možno v elektrických autách montážnou dielňou pre veci vyvinuté v Číne, hovorí Sven Beiker, Nemec, ktorý už 16 rokov sleduje automobilový priemysel v Silicon Valley.

Ako často sa dajú dnes stretnúť zástupcovia európskych automobiliek v Silicon Valley?

Prišiel som sem v roku 2003 a pýtal som sa sám seba, čo budem ako automobilový inžinier v Silicon Valley vlastne robiť, nebol tu nikto. Najskôr to bol plynulý rast, po kríze v roku 2010 začal byť oveľa rýchlejší. Dnes je tu každý, všetci veľkí výrobcovia, všetci ich veľkí dodávatelia. A, samozrejme, množstvo nových startupov. Ak ste startup a dokážete v jednej vete vysloviť spojenie autonómne autá, umelá inteligencia a deep learning, okamžite vám nejaký investor dá 10 miliónov dolárov.

Kde sa teda teraz nachádzame na krivke od nezáujmu po nafúknutú bublinu?

Už pred dvoma rokmi som povedal, že sme asi na jej vrchole. Odvtedy sme ešte rástli, tak znova poviem, že sme možno na vrchole. Nie sme asi na začiatku ďalšieho prudkého rastu.

Ako veľmi by sa krajiny ako Slovensko mali obávať globálnych zmien v automobilovom priemysle, ktoré sa dnes spúšťajú v Kalifornii?

Ak to chcete na škále od 0: vôbec žiaden problém, po 10: koniec je blízko, už je neskoro čokoľvek robiť – tak povedal by som, že ste niekde okolo čísla 6 alebo 7. Ale nie je to len kvôli Silicon Valley, ale kvôli viacerým nastupujúcim zmenám celého priemyslu.

Ak správne rozumiem pozícii Slovenska, ste odlišní aj od Českej republiky v tom, že nemáte prakticky žiaden výskum a vývoj, len montujete autá. V tejto situácii priemysel

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Budúcnosť automobilov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie