Denník N

V Holandsku pribúdajú útoky voči mešitám

Nárast incidentov je podľa výskumníčky zapríčinený vzostupom Islamského štátu.

BRUSEL, AMSTERDAM. Takmer 40 percent zo 475 mešít na území Holandska muselo za posledných 10 rokov čeliť útokom a incidentom s rasistickým podtónom.

Uviedol to v utorok spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na výskum Ineke van der Valkovej z Amsterdamskej univerzity.

Útoky mali rôznu podobu, od hanlivých graffiti, cez rozbité okná až po konkrétne násilné činy.

Viaceré mešity v Holandsku v poslednej dobe sprísnili bezpečnostné opatrenia po tom, ako vo švédskom meste Eskilstune došlo k podpaľačstvu v tamojšej mešite, pričom bolo zranených päť ľudí. Krátko po tomto incidente na holandských stránkach na Facebooku začali pribúdať výzvy na rovnaké akcie aj na území Holandska.

Van der Valková uviedla, že podľa jej výskumu sú útoky na mešity ovplyvnené udalosťami na národnej a medzinárodnej politickej scéne.

„K nárastu počtu incidentov došlo po vražde televízneho moderátora Thea van Gogha (2004), teraz je ďalší vrchol zapríčinený vzostupom teroristickej skupiny Islamský štát,“ povedala výskumníčka pre denník Volkskrant.

Špeciálna organizácia založená s cieľom uľahčiť kontakt medzi holandskými moslimami a vládou už požiadala ministerstvo spravodlivosti o vypracovanie formálneho posúdenia rizík pre mešity na území Holandska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie