Denník N

Nedeľná nekázeň: Mária 2.0 chce byť v katolíckej cirkvi rovnoprávna

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V roku 1994 vysvätili prvé kňažky anglikánskej provincie v Anglicku. Pápež Ján Pavol II. reagoval apoštolským listom „o kňazskej vysviacke, ktorá je vyhradená len mužom“ (Ordinatio sacerdotalis).

V liste pápež upozorňuje, že „náuku o udeľovaní kňazskej vysviacky výlučne mužom… učiteľský úrad predkladá dôrazne“.

Napriek tomu „sa na rôznych miestach pokladá za diskutabilnú, alebo sa rozhodnutiu Cirkvi nepripustiť ženy k vysviacke pripisuje iba disciplinárna záväznosť“.

A preto vyhlasuje, že „Cirkev nijako nemá moc udeľovať kňazskú vysviacku ženám“ a že „toto rozhodnutie majú s definitívnou platnosťou prijať všetci veriaci Cirkvi“.

Ukázalo sa, že rázny zákaz pápeža a kúrie už dnes nestačí ani na zastavenie diskusie a nestačí ani ako náhrada za seriózne vedecké biblické a teologické bádanie.

Dnes však ktokoľvek a „na rôznych miestach“ diskutuje, vedecky báda, kritizuje, štrajkuje a kladie požiadavky.

Len veľký cirkevný úrad samotný nemôže a nesmie, lebo (si) to zakázal.

Za tých 25 rokov sa stále viac žien (a mužov) prestáva cítiť príjemne v cirkvi, ktorá je úradne zákonnícka a funguje ako sprisahanie privilegovanej skupiny mužov.

Už hneď v roku 1995 vyšli katolíci v Rakúsku s požiadavkami cirkevného ľudu (Kirchenvolks-Begehren) na obnovu cirkvi a jednou z nich bola aj rovnoprávnosť žien vrátane kňazského svätenia.

Táto aktivita rovnako ako stovky ďalších narážajú na zatvorenú bránu cirkevného úradu, ktorý s tým nemôže nič spraviť. Ani keby chcel.

Minulý týždeň prebehla v Nemecku a v Rakúsku ďalšia z akcií za práva žien v cirkvi s mottom Maria 2.

Pripomína aktualizovaný obraz ženy – Mária vo verzii 2.0. Historická Mária bola tichá a pokorná, pozorovala a slúžila.

Súčasná Mária vo verzii 2.0 chce viac ako len zabrániť mužom v mocenskom zneužívaní cirkevného úradu.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Kristina Križanová je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie