Denník N

Čo hrozí Česku, Agrofertu a Andrejovi Babišovi? Pätnásť otázok a odpovedí

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Redaktori českého Deníka N priniesli prehľad najdôležitejších informácií k správe Európskej komisie, ktorá českého premiéra Andreja Babiša viní z konfliktu záujmov.

O čom Európska komisia rozhodla?

Finálny verdikt ešte nezaznel. Pokiaľ však bude rovnaký ako v aktuálnom návrhu, Andrej Babiš je v konflikte záujmov a Česko musí vrátiť peniaze, ktoré podľa Komisie Agrofert získal z európskych dotácií neoprávnene.

Aký bude ďalší postup a má Česko šancu verdikt Komisie zvrátiť?

Česko má dva až štyri mesiace na predloženie pripomienok. Preskúmanie príslušnej dokumentácie môže preukázať, že skutočný rozsah nezrovnalostí je menší, ako to vyhodnotila Komisia. Tá potom vydá rozhodnutie, ktoré má v drvivej väčšine prípadov takmer rovnaké znenie ako predbežný návrh.

Ak Česko závery Komisie neprijme, pozve si Komisia českého zástupcu na vypočutie do Bruselu. To má zaručiť, že sú k dispozícii naozaj všetky informácie. Na finálne rozhodnutie má potom Komisia pol roka.

O aké dotácie pre Agrofert ide?

Nejde o priame dotácie závislé od množstva obrábanej pôdy. Týka sa to projektov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu, o ktoré spoločnosti museli samy požiadať. Český štátny rozpočet sa na dotáciách obvykle spolupodieľa 15 až 50 percentami.

Vlády sú preto spoluzodpovedné za minimalizáciu chýb a za to, že sa peniaze míňajú efektívne. Komisia je povinná konať, ak zistí, že sa dotácie použili proti pravidlám. V roku 2017 si nechala z celej EÚ vrátiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie