Denník N

Načo je to dobré? pýtali sa pri pohľade na jeho postavu. On však šokujúco zdolal Joshuu

Ruiz (vpravo) v prvej bitke s Joshuom. Foto - tasr/ap
Ruiz (vpravo) v prvej bitke s Joshuom. Foto – tasr/ap

Pre 29-ročného britského boxera Anthonyho Joshuu to mal byť jednoduchý zápas a jasná obhajoba opaskov, ale namiesto toho o všetky prišiel.

Američan Andy Ruiz Jr. ho v noci v newyorskej Madison Square Garden, v prvom Joshuovom súboji v USA, šokujúco knokautoval v siedmom kole.

Joshua pritom mal ešte pred pár týždňami súperiť s iným boxerom.

Joshua mal pôvodne bojovať s Jarrellom Millerom z Brooklynu. Začínal s ním robiť promo akcie, v rámci ktorých doňho Miller strčil či urazil jeho matku. Miller však neprešiel testami na lieky, ktoré zvyšujú výkonnosť, a päť týždňov pred súbojom sa musel súper meniť.

Nakoniec sa mu postavil rovesník Andy Ruiz Jr. z južnej Kalifornie. Joshuu ani neprovokoval a vyzeralo to skôr tak, že je rád za takúto šancu.

Za bitku má dostať okolo piatich miliónov libier, pričom predtým za jeden zápas zarobil najviac okolo trištvrte milióna. Paradoxom je, že Joshua dostal za prehru štyrikrát viac ako Ruiz jr. za víťazstvo.

Na niektorých vstupenkách bolo ešte Millerovo meno a Joshua počas rozhovorov s novinármi pred pár dňami neodpovedal ani tak na otázky o bitke s Ruizom, ako skôr o plánoch do budúcnosti.

Nepredpokladalo sa, že by Ruiz mohol doteraz neporazeného Joshuu vážnejšie ohroziť.

„Mám rád Andyho Ruiza, je to zaujímavá postava. Takýto súboj je však ťažké predať. Keď sa bežný fanúšik pozrie na Ruiza v trenírkach, povie si: ‚Načo je toto celé dobré?‘“ pýtal sa promotér Eddie Hearn.

Na rozdiel od Joshuu s bezchybne vyšportovanou postavou a váhou 112 kilogramov vyzerá nižší Ruiz s viac ako 121 kilogramami tučne – no napriek tomu má veľmi rýchle ruky a skúsenosti z okolo dvoch stoviek amatérskych zápasov v Spojených štátoch aj v Mexiku.

Obrovské prekvapenie

A pre Ruiza, ktorý žije pár kilometrov od Tijuany, to bol vrchol kariéry. Joshuu dokázal počas siedmich kôl zraziť na zem až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie