Denník N

Ruská ruleta ako dôkaz tragickej neúcty k životu. Prečo sa z nehôd v Rusku nikto nepoučí

Pod troskami moskovského akvaparku Transvaal, ktorý sa pre konštrukčnú chybu zrútil v roku 2004, zahynulo 28 ľudí. Foto – Alexandr Poljakov/Ria Novosti/Wikimedia CC BY-SA 3.0
Pod troskami moskovského akvaparku Transvaal, ktorý sa pre konštrukčnú chybu zrútil v roku 2004, zahynulo 28 ľudí. Foto – Alexandr Poljakov/Ria Novosti/Wikimedia CC BY-SA 3.0

Cez víkend sa pri výbuchu v továrni v Dzeržinsku zranilo vyše sto ľudí. Na tom istom mieste pritom došlo k nehode už pred dvomi mesiacmi. Ako je možné, že sa z častých tragédií v Rusku nepoučili?

Dochádza k nim všade. V technicky vyspelých krajinách, ktoré sú preslávené svedomitosťou, pedantnosťou a presnosťou výrobcov i disciplínou spotrebiteľov. Ale aj v tých, kde väčšina ľudí ešte žije bez elektrického prúdu.

Technologické katastrofy sú spôsobené najčastejšie takzvaným ľudským faktorom. Zábudlivosťou, šlendriánstvom, lajdáctvom, ale aj tradíciou, rozpoložením mysle či alkoholom.

Rusko patrí medzi svetových lídrov v počte obetí nie prírodných, ale človekom spôsobených katastrof.

Záchranári sú zvyknutí

Plačúca žena sa rukami snaží rozhrabávať sutiny, dvaja muži s vestami a nápisom MČS ju dôrazne, ale pritom nežne odťahujú od miesta, kde bol pred chvíľou jej byt. A v ňom dieťa. Žena je presvedčená, že je nažive. Je 31. decembra 2018. Ruské priemyselné mesto Magnitogorsk. Časť deväťposchodového domu pochovala 28 ľudí.

O štrnásť dní neskôr. Osemposchodový obytný dom v meste Šachty v Rostovskej oblasti sa otriasol explóziou. Podobne plačúce ženy a podobne ohľaduplní záchranári sa snažia dostať k bytu číslo 68, ktorý je úplne zavalený. Podľa svedectva susedov v ňom boli v čase explózie traja ľudia. Nad nimi sú teraz tony sutín.

Zatiaľ jeden mŕtvy. Smutné správy však budú zrejme pribúdať. Najmenej štyria ľudia sú nezvestní. „Myslela som si, že pokračujú novoročné kanonády,“ hovorí novinárom z ruského televízneho kanálu 360 rozochveným hlasom staršia pani. V tej chvíli experti z ministerstva pre mimoriadne situácie, ktoré patrí v Rusku k najvyťaženejším, varujú pred možnou deštrukciou zvyšku domu.

MČS – Ministerstvo pre civilnú obranu, mimoriadne situácie a likvidáciu následkov živelných pohrôm

Ľudí, ktorí sa snažia preniknúť k rozvalinám, aby v nich hľadali svojich blízkych alebo drahocenné veci či doklady, tomu však neveria. Na mieste je 366 záchranárov a 65 kusov ťažkej techniky. Záchranári sú na nedisciplinovanosť a neuveriteľné odhodlanie riskovať zvyknutí.

Plyn a viera v stranu

V oboch týchto prípadoch explodoval plyn. Tak znejú aspoň oficiálne verzie. Ľudová tvorivosť sa však nedá zastaviť a produkuje hromadu ďalších verzií. Najčastejšie o teroristickom útoku. Predovšetkým v Magnitogorsku sú občania presvedčení, že médiá lojálne gubernátorovi Čeľabinskej oblasti a Kremľu nehovoria celú pravdu.

K šíreniu fám, ak to teda fámy sú, napomáha chaotické a kusé informovanie verejnosti o nešťastí zo strany gubernátorov, ministerstva pre mimoriadne situácie i regionálnych parlamentov. Tajná FSB mlčí úplne.

Lenže, aj keď nemožno nič vylúčiť, najpravdepodobnejší je predsa len výbuch plynu. K podobným nehodám dochádza v Rusku často: v rokoch 2017 – 2018 explodoval v obytných domoch plyn najmenej 44-krát. Avšak táto štatistika zahŕňa len prípady, keď v dôsledku havárie umierali ľudia. Ak plyn vybuchol a nemalo to tragické následky, väčšinou sa správa o nehode do médií nedostane a v štatistikách má zvláštnu, podradnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Černobyľ

Svet

Teraz najčítanejšie