Denník N

Parlament pozval na Čaputovej inauguráciu aj Harabina s Daňom, budúcu prezidentku zaskočili

Štefan Harabin v čase, keď sa spolu so Zuzanou Čaputovou uchádzal o funkciu prezidenta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin v čase, keď sa spolu so Zuzanou Čaputovou uchádzal o funkciu prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:15 – Kancelária Národnej rady pozvala na inauguráciu novej prezidentky neúspešných prezidentských kandidátov. Porazení z minulých rokov takéto pozvánky nedostali.

Už o týždeň a pol bude mať Slovensko novú hlavu štátu. Prezidentku Zuzanu Čaputovú inaugurujú v sobotu 15. júna počas niekoľko hodín trvajúceho ceremoniálu.

Inaugurácia sa začína v Redute – v sídle Slovenskej filharmónie. Tu prezidentka zloží sľub do rúk nového predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana. Táto časť ceremoniálu je oficiálne slávnostným zasadnutím parlamentu, takže ho spoluorganizuje Kancelária Národnej rady SR.

Tá rozosielala aj pozvánky. Okrem poslancov zo všetkých strán (teda napríklad aj členov ĽSNS) a ďalších predstaviteľov vlády a štátu pozvali úradníci pod predsedom Andrejom Dankom aj neúspešných prezidentských kandidátov. Teda napríklad Štefana Harabina, ktorý o Čaputovej nakrútil video, že patrí do Leopoldova, či Martina Daňa, ktorý je známy vyvolávaním konfliktov s politikmi.

Kancelária parlamentu tvrdí, že pozvánky pre neúspešných kandidátov sa rozosielali aj v minulosti. No porazení z minulých rokov či bývalá šéfka protokolu parlamentu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie