Denník N

Na STK si počkáte možno až mesiac, no ak zmeškáte, pokuta príde automaticky

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Nové kamery na technických a emisných kontrolách dostali pod tlak technikov aj šoférov.

Od 20. mája snímajú kamery na staniciach technickej a emisnej kontroly celú kontrolu, nielen príchod a odchod vozidla.

Záznam sa zálohuje 5 rokov a technici tak vedia, že za lajdácku robotu alebo len formálnu kontrolu môžu dostať pokutu aj po rokoch.

Spolu so šíriacimi sa fámami o sprísňovaní emisných a technických kontrol to podľa ministerstva dopravy vysvetľuje dlhšie čakacie lehoty na STK.

„Žiadna norma sa nemenila, len sa to robí precíznejšie,“ komentuje minister dopravy Árpád Érsek.

Pod prísnejším dozorom si podľa ministerstva technici nedovolia to, čo v minulosti, keď kamery zachytili len príchod a odchod auta.

Chodia aj tí, ktorí nemusia

Hypotézu, že ľudia chodia na kontroly častejšie, lebo sa boja sprísnenia, podporuje aj fakt, že na kontrolách sa objavujú aj autá, ktoré by ešte mohli počkať.

V máji bolo na emisných kontrolách 7,5 percenta čakateľov, ktorí mali doklady platné ešte viac než dva mesiace, a teda kontrolu nepotrebujú urgentne, vysvetľuje Peter Lenďák z firmy S-EKA, ktorú štát poveril dozorom nad emisnými kontrolórmi.

Do toho sa pridala tradičná jarná kontrolná sezóna a rastie aj počet áut, ktoré kontrolou bez problémov neprejdú. V prípade emisných kontrol je takýchto vozidiel asi desať percent a pri STK zrejme ešte viac. To všetko znamená ďalšie nároky na kapacitu staníc.

Samotné trvanie technickej kontroly sa v priemere dramaticky nepredĺžilo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie