Denník N

Príbeh problémovej matky, ktorú štát trestal, aj keď nerozumela po slovensky

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Irena Matová nevie čítať ani písať, nerozumie po slovensky. Slovenské súdy, prokuratúra ani polícia si to nevšímali. Až kauza policajnej razie v Moldave nad Bodvou, kde je jednou zo šiestich obžalovaných, na tieto prešľapy ukázala.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Prešedivené vlasy, strhaná tvár. To je to, čo mi utkvelo z prvého stretnutia s Irenou Matovou. Žiadne sedenie pri káve. Ja sedím na lavici v pojednávacej miestnosti, ona predo mnou. Ako obžalovaná. Cez chrbát sa snažím sledovať každý jej pohyb.

Má strach, je nervózna, mädlí si ruky. Irena Matová sedí opäť na súde. Priviedli ju z väzenia, kde si odpykáva trest. Rozmýšľa, či svoje 52. narodeniny oslávi doma, alebo je jej to už jedno?

Z ôsmich detí ju tam čaká už len ťažko postihnutá dospelá dcéra a možno sa ukáže aj dospievajúci syn. Všetky ostatné skončili v domove.

A možno sa ukáže aj druh, ak teda nebude práve vo väzení.

Matka ôsmich detí

Príbeh Ireny Matovej je o tom, ako polícia, prokuratúra a aj súdy dokážu šliapať po právach občana. No je aj príbehom rodiny, do ktorej by ste sa nechceli narodiť.

Veď kto by sa chcel narodiť do osady v Moldave nad Bodvou? Kto by si dobrovoľne vybral život v jednej izbe, kde sa tlačíte desiati? Pričom ten počet závisí od toho, či už sú vaši súrodenci dospelí a odišli, alebo či váš otec nie je v base. V izbe nemáte elektrinu, ani tečúcu vodu. Teplo aj strava závisí od piecky, ktorá síce zahreje, ale zároveň každú chvíľu ohrozuje všetkých na živote. Na výber nemáte.

Sociálka túto domácnosť mala pod kontrolou. Pravidelne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie