Denník N

Narodil sa ako Maria, voľby vyhral ako Gianmarco. Taliansko má prvého transgender starostu

Gianmarco Negri. Foto - Twitter/IlPrimatoN
Gianmarco Negri. Foto – Twitter/IlPrimatoN

Od detstva sa chcel obliekať ako chlapec, keď mal 20 rokov, zaľúbil sa prvýkrát do ženy. Gainmarco Negri sa narodil ako dievča, ako muž porazil vo voľbách krajnú pravicu.

Mal všetky predpoklady na to, aby prehral. Narodil sa ako Maria, volieb sa zúčastnil ako Gianmarco. Navyše mal proti sebe silnejších súperov – krajnú pravicu. 40-ročný právnik však nakoniec získal najviac hlasov a stal sa prvým transgenderovým starostom v Taliansku.

„Arogantnú a utláčajúcu politiku krajnej pravice skôr alebo neskôr prekoná láskavosť,“ povedal podľa Guardianu minulý týždeň po svojom víťazstve v mestečku Tromello, ktoré leží južne od Milána.

Jeho víťazstvo je obzvlášť dôležité pre nárast homofóbnych útokov v Taliansku či útoky vládnych strán na LGBT menšinu.

Zo šikovnej právničky starosta

Negriho ľavicové hnutie kandidovalo s heslom „CambiaMenti per Tromello“, čo má dvojitý význam – Zmeny pre Tromello alebo Zmena mysle pre Tromello. To sa mu aj vyplatilo, keďže v meste s takmer štyritisíc obyvateľmi jeho rovnomenná strana vyhrala so ziskom 37,5 percenta hlasov, čo bolo o 12,5 percentuálneho bodu viac, ako dostala Liga.

Jej líder a minister vnútra Matteo Salvini je najpopulárnejším talianskym politikom, pričom podpora jeho strany na štátnej úrovni sa v porovnaní s vlaňajškom zdvojnásobila.

„To, že som bol zvolený za starostu, sa úplne odlišuje od súčasnej situácie, ktorá v Taliansku panuje. Naše víťazstvo a fakt, že sme vôbec dosiahli taký dobrý výsledok, vysiela veľmi dôležitý odkaz. Strana Liga, ktorá sa hlási k určitým postojom ohľadne najohrozenejších skupín spoločnosti, tu síce získala vo voľbách do Európskeho parlamentu 53 percent, na administratívnej úrovni však bola zamietnutá. Že sa to stalo v takom malom meste, je ešte dôležitejšie, pretože pre ľudí tu je ťažšie žiť slobodnejšie,“ uviedol Negri.

S malomestskými pomermi však nikdy nezápasil, ani pred piatimi rokmi, keď bol ešte žena a začal so zmenou pohlavia. Dovtedy ho ľudia poznali ako šikovnú právničku, ktorá sa venovala trestnému zákonu.

„Nie je to tajomstvo: som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie