Denník N

KDH napadlo výsledky eurovolieb na Ústavnom súde, na brexitový mandát má podľa nich čakať SaS

Miriam Lexmann. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miriam Lexmann. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 16:40. Právnici Peter Kubina a Daniel Lipšic vravia, že volebný zákon by sa mal vykladať inak, než ako to urobila Štátna komisia pre voľby.

Na prvý pohľad to nevyzerá ako férová situácia: Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) získalo v eurovoľbách o 719 hlasov viac ako Sloboda a solidarita (SaS), napriek tomu bude mať až do brexitu o jedného europoslanca menej.

Do europarlamentu preto zatiaľ nemôže nastúpiť dvojka kandidátky KDH, Miriam Lexmann, zatiaľ čo kandidát SaS Eugen Jurzyca, druhý v straníckom preferenčnom hlasovaní, si svoj mandát uplatní hneď.

Môže za to nešťastná formulácia vo volebnom zákone, ktorú tam poslanci slovenského parlamentu tento rok narýchlo doplnili pre neustále odkladanie odchodu Veľkej Británie z EÚ.

Brexit je dôvodom, prečo sa upravuje počet europoslancov: po odchode Británie sa počet poslancov Európskeho parlamentu celkovo zníži aj inak prerozdelí, takže slovenských zástupcov nebude trinásť, ale štrnásť.

KDH dnes pre výsledky eurovolieb podalo sťažnosť na Ústavný súd. Namieta nielen to, že táto situácia de facto znamená nerovnosť hlasov, ale právnici hnutia Peter Kubina a Daniel Lipšic si myslia, že volebná komisia mala mandáty prerátať úplne inak.

Prečo má menej ten, čo dostal viac hlasov

Aby sme pochopili podanie KDH na Ústavnom súde, je dobré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie