Denník N

Zvláštne zážitky Roberta Fica na potulkách svetom

Prijatie Fica v stane u diktátora Kaddáfího. Foto – TASR
Prijatie Fica v stane u diktátora Kaddáfího. Foto – TASR

Predseda vlády toho zažil ako premiér na cestách do sveta veľa – cestoval komerčnými linkami, navštívil diktátora v stane a má aj fotografiu z Bieleho domu s Obamom, na ktorej sa s ním rozpráva s rukou vo vrecku. Dnes mu pribudne do fotoalbumu ďalšia fotografia s Vladimirom Putinom.

2007: U Kaddáfího v beduínskom stane

Návšteva slovenského premiéra Roberta Fica u líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2007 sa nezačala najlepšie. O bulharských sestričkách odsúdených za to, že šírili medzi deťmi v nemocnici v meste Benghází HIV, povedal, že sú páchateľkami, čím išiel proti línii Európskej únie. Išlo o veľmi citlivý prípad, ktorý nakoniec skončil ich prepustením do vlasti.

Na stretnutie s lídrom džamahírie musel v Tripolise čakať do poslednej chvíle. „Na Slovensku budujem sociálny štát,“ zveril sa Fico na začiatku stretnutia v jeho beduínskom stane. O čom sa rozprávali ďalej, už novinárom nepovedal. Akurát v lietadle položartom povedal, že sa rozprávali o boji proti svetovému imperializmu.

2007: Do Číny linkovým lietadlom

V roku 2007 bol Robert Fico ešte len začínajúci premiér odhodlaný ukázať, že nepotrebuje papalášske výsady. Do Číny na oficiálnu návštevu vyrazil ako pasažier bežnej komerčnej linky s vysvetlením, aby tak ušetril peniaze daňových poplatníkov.

„Ušetrili sme dva a pol milióna korún. Možno sa vám to zdá málo, ale pre mňa je to dosť,“ oznámil s tým, že neletel špeciálom. Práve Čína si potrpí na protokol, a preto by bol vládny špeciál signálom, že návšteve krajiny pripisuje Slovensko význam.

„Pokiaľ ide o klasické európske a svetové destinácie, kde sa bežne lieta, pôjdem linkou. Je to šetrenie finančných prostriedkov,“ tvrdil premiér po tejto ceste a skutočne v prvých rokoch vládnutia jeho úrad zásoboval verejnosť informáciami o úsporách za lety. Dnes už takéto správy nechodia, premiér lieta špeciálom tak ako jeho partneri z celého sveta.

Premiér počas letu špeciálom do Moskvy na oslavy 70. výročia ukonèenia 2. svetovej vojny a Dòa víazstva. Foto - TASR
Premiér počas letu špeciálom do Moskvy na oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa v흻azstva. Foto – TASR

2012: Z dovolenky pri Jadranskom mori na vládu privat jetom

V roku 2012 bol Fico len pár mesiacov druhýkrát premiérom, keď sa vybral v lete na dovolenku do Čiernej Hory, kde spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom využil možnosť ubytovať sa bezplatne v historickej vile na náklady miestnej vlády.

Koľko zaplatil za návrat z dovolenkového pobytu v Čiernej Hore, už nezverejnil – na zasadnutie vlády v Bratislave sa vracal súkromným lietadlom, let mala uhradiť strana Smer.

2011: Do Ruska na Putinov kongres

Foto - TASR
Foto – TASR

V roku 2011 bol Robert Fico opozičnými lídrom a podpredsedom Národnej rady. V septembri sa zúčastnil v Moskve na zjazde strany Jednotné Rusko, teda strany Vladimira Putina. Išlo o klasický stranícky zjazd, na ktorom sa schvaľujú vopred schválení kandidáti do ruskej Dumy, a Fico na toto podujatie dorazil v sprievode Pavla Pašku ako zahraničný delegát.

Na Rusko v tom čase neplatili žiadne sankcie ako dnes, už v tom čase však európski politici dávali aj svojou neúčasťou na takýchto podujatiach najavo nespokojnosť s tým, ako Putin bezohľadne likviduje akúkoľvek kritickú opozíciu voči nemu a jeho ľuďom.

„Účasťou pána Fica nie som nadšený. Nespolupracujeme s Putinovou stranou,“ povedal vtedy podpredseda frakcie Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Hannes Swoboda. Šéf Smeru však u socialistov na túto návštevu politicky nedoplatil – zúčastnil sa a doma oznámil, že hovorili aj o projekte širokorozchodnej železnice.

Foto - TASR
Foto – TASR

2013: V Bielom dome s Obamom s rukou vo vrecku

V novembri 2013 strávil Robert Fico v Bielom dome s americkým prezidentom Barackom Obamom asi desať minút v rozhovore medzi štyrmi očami. Na to, aby sa dostal do Bieleho domu, sa ako premiér načakal dosť dlho, cesta sa pripravovala dlhé mesiace vopred. „Pracovnú cestu v USA by som pripísal našej dôveryhodnosti,“ povedal po stretnutí Fico.

Do Bieleho domu sa chcel dostať, už keď bol premiérom prvý raz. Na stretnutí s americkým chargé d‘affaires v Bratislave podľa uniknutých depeší Wikileaks hovoril, že chce ísť do Washingtonu na dvadsiate výročie Nežnej revolúcie a tam by sa rád stretol s Barackom Obamom. „Aj keby to bolo len pár minút,“ cituje diplomat Fica. „Jeho cieľom je predvolebná fotografia s prezidentom Obamom,“ píše sa v depeši.

Fica napokon nepozvali a on šiel deň pred výročím revolúcie do Moskvy, kde sa stretol s Vladimirom Putinom.

2013: Do Iránu pre zajatcov počas prezidentskej kampane

Zachránení slovenski paraglajdisti. Foto - TASR
Zachránení slovenskí paraglajdisti. Foto – TASR

V polovici decembra 2013 sa už rozbehla prezidentská kampaň a práve vtedy sa rozhodol Robert Fico sadnúť so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom a šéfom tajnej služby Jánom Valkom do vládneho špeciálu, aby sa z Iránu vrátili s dvoma paraglajdistami zadržiavanými niekoľko mesiacov vo väzení za to, že ich podozrievali zo špionáže.

Úrad vlády v deň akcie zásoboval médiá celý čas informáciami o intenzívnych rokovaniach premiéra v Teheráne, ktoré sa napokon skončili úspechom – z vládneho špeciálu v Bratislave vystúpili zajatci v spoločnosti premiéra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie